Berlusconi: Za dva roky už asi nebudu kandidovat

Řím - Silvio Berlusconi naznačil, že ve volbách v roce 2013 už nebude usilovat o znovuzvolení. Na shromáždění mládeže své strany italský premiér řekl, že za dva roky bude v politice 20 let, a kdyby se rozhodl nekandidovat, bylo by to pochopitelné. Jako svého nástupce v čele italské vlády by si prý představoval 40letého bývalého ministra spravedlnosti Angelina Alfana.

Berlusconi, kterému bude koncem měsíce 75 let, ale na sjezdu mladých členů své strany Lid svobody prohlásil, že definitivně se rozhodne, až nastane vhodná doba. „V závěru legislativního období budu v politice 20 let, což je nesmírně dlouhá doba vzhledem k tomu, že politický život je extrémně tvrdý. Takže pokud odmítnu žádost své strany, abych kandidoval, pak bude mít toto odmítnutí ospravedlnění,“ prohlásil italský ministerský předseda.

Berlusconi patří k nejbohatším Italům. V popředí politické scény se pohybuje od poloviny 90. let. V posledních měsících čelí tvrdé kampani levicové opozice, která se chce domoci jeho odstoupení. Poukazuje přitom nejen na „zhoubné důsledky jeho vládnutí“, ale i na jeho problémy s justicí a „pochybný morální profil“. Berlusconi figuruje jako obviněný v několika procesech. Některé se týkají jeho podnikatelské činnosti, v jednom případě je obviněn ze sexu s nezletilou a z pokusu zneužít svého postavení v její prospěch.

Předseda italské vlády se k své politické budoucnosti nevyjadřuje poprvé. V rozhovoru pro list La Repubblica v červnu byl kategoričtější - tvrdil, že usilovat o premiérské křeslo už nebude.

Berlusconi na sjezdu mladých členů své strany Lid svobody
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia