Zrcadlo, které vám ukáže, jak byste mohli vypadat

Londýn - Odborníci z londýnské univerzity vymysleli zrcadlo, které vám ukáže, jak byste mohli vypadat třeba s jiným nosem nebo třeba s očima blíž u sebe. Nefunguje přitom jako třeba zrcadla v petřínském bludišti, ale jeho základem je špičkový software. Ten dokáže dokonale živě a v reálném čase měnit vaši podobu.

Software vyvíjený na londýnské univerzitě – tzv. zrcadlo virtuální reality vám neukáže, jak vypadáte, ale jak byste vypadat mohli. „Je to jako dívat se na sebe do zrcadla, ale vidět se se změněnou podobou – třeba s jiným tvarem nosu, rtů nebo očí. Zásadní je, že se před ním můžete i hýbat a obraz je dokonalý. Není to jako upravená fotka. Takhle skutečně zjistíte, jaké by to bylo vypadat jinak,“ říká spoluautor softwaru Ebroul Izquierdo. 

Podobné vizualizace už existují, jejich obraz je ale velmi nekvalitní. Počítač se totiž snaží třeba nový virtuální nos nalepit na reálné video. Tenhle systém má ale lepší výsledky, protože pracuje jinak. Počítač nejdřív vytvoří na základě dat z webkamery na monitoru 3D model obličeje, pak na něm zafixuje záchytné body jako nos nebo ústa. U nich pak dokáže měnit tvar. 

Uživatel si tak donekonečna může zkoušet, jak by vypadal s většími rty, menším nosem nebo očima blíže u sebe. Program neodolatelně svádí k tomu, vytvořit ze sebe komiksovou karikaturu. Tvůrci ale věří, že bude hlavně pomáhat, třeba jako reálná vizualizace před plastickou operací. 

Jen velmi málo lidí je na 100 procent spokojených s tím, jak vypadá. Většina by chtěla něco změnit, ale operace se bojí. „Nový software jim pomůže se rozhodnout. Můžou si vyzkoušet, jak budou vypadat, klidně několik variant. Můžou se na sebe dívat a rozhodnout se, že změnu opravdu chtějí. A můžou se taky zeptat třeba svých blízkých,“ vypočítává výhody Izquierdo.

Zrcadlo virtuální reality (zdroj: ČT24)

Zatím si program nikdo neobjednal, vývojáři v něj ale věří a připravují další vylepšení. Chtějí ho naučit rozpoznávat a měnit povrch, ženy by si tak mohly virtuálně zkoušet různý make-up. 

Programátorům je taky jasné, že sedět doma u počítače už brzy nebude stačit. Připravují proto své zrcadlo virtuální reality na použití v chytrých mobilech. To ale bude ještě nějaký čas trvat.