Volby v Berlíně podle odhadů vyhrála SPD, prvně uspěli „piráti“

Berlín – Berlínskou radnici čekají zřejmě jen menší změny. Podle prvních odhadů zemských voleb vyhrála s necelými třiceti procenty vládnoucí sociální demokracie (SPD). Průlom zaznamenala Německá pirátská strana, která by měla vůbec poprvé v Německu zasednout v zemském sněmu. Voliči pro ni zřejmě hlasovali na protest proti současné politice. Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové podle odhadů skončili druzí s lepším výsledkem než při předchozích volbách před pěti lety. Pravděpodobně však na berlínské radnici dál zůstanou v opozici. Jako pravděpodobný koaliční partner sociálních demokratů z voleb vyšli Zelení s 18 procenty.

Podle prognózy německé veřejnoprávní televize ARD získala SPD 28,5 procenta hlasů. Její předák Klaus Wowereit se tak může podle očekávání chystat na třetí funkční období v čele německé metropole, která je současně jednou ze 16 spolkových zemí. Jako nejpravděpodobnější koaliční partner SPD z voleb vyšli Zelení, kteří podle odhadů obdrželi 17,5 procenta hlasů.

„Většina průniků množin ukazuje na stranu Zelených, ale uvidíme.“

Druhou variantou je spolupráce s CDU, která si s 23,2 procenta hlasů naopak mírně polepšila. „Míč teď leží na straně Klause Wowereita,“ reagoval na předběžný výsledek volební lídr berlínské CDU Frank Henkel. Wowereit však už před volbami naznačil, že s konzervativci bude jednat o koalici, jen pokud nebude jiná možnost.

Z výsledků se může radovat i pirátská strana, které ARD předpovídá zisk 9,1 procenta hlasů. To by této malé straně, spojované dosud hlavně s požadavky na svobodné využívání internetu, umožnilo poprvé zasednout v regionálním parlamentu.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Marxistická Levice už Berlínu nepovládne

CDU si s odhadovanými 23,5 procenty hlasů mírně polepšila. K vládě nad Berlínem jí to ale nejspíš stačit nebude. Berlínu už také pravděpodobně vládnout nebude ani marxistická Levice. V dnešních volbách totiž obdržela podle prognózy ARD jen 11,6 procenta hlasů a s největší pravděpodobností tak se sociálními demokraty už nedá dohromady většinu v berlínském zemském sněmu.

Úplně ze sněmu vypadnou vládní svobodní demokraté (FDP), kteří si podle odhadů připsali pouhá dvě procenta hlasů. Liberálům tak nevyšla sázka na euroskeptismus, s kterým se před volbami pustili proti evropskému kurzu kancléřky Merkelové, čímž vyvolali nové spory v německé vládní koalici.

Dnešní hlasování v Berlíně završilo letošní supervolební rok v Německu, kdy se konaly volby v celkem sedmi spolkových zemích. Nejlépe z nich vyšla SPD, která se pokaždé dostala do zemské vlády. Debaklem naopak skončily pro FDP, která v pěti případech dokonce zcela vypadla z regionálního parlamentu. Analytici tak očekávají, že se ve straně znovu rozpoutá personální debata, jejíž obětí by se mohl stát neoblíbený ministr zahraničí Guido Westerwelle, který FDP ještě na počátku roku vedl. Konečné neoficiální výsledky berlínských voleb budou známy v pondělí.