V USA začali evidovat mrtvá zvířata na silnicích

Kalifornie - Ochránci zvířat v Kalifornii vytvořili zvláštní webovou stránku, do které lidé mohou zanášet údaje o mrtvých zvířatech, která najdou na silnici. Data jsou podle vědců doslova pokladnicí informací, díky kterým by se v budoucnu mohly plánovat pozemní komunikace s ohledem na trasy pohybu divokých zvířat.

Povolání Billa Storma nemá v češtině ekvivalent. Dalo by se nazvat „referent mrtvých zvířat.“ Bill denně křižuje silnice severní Kalifornie a všímá si zabitých nebo přejetých veverek, mývalů, ježků či srn. U nalezených zvířat prohlédne jejich ostatky, vyfotografuje je a zapíše do záznamů, o jaký druh se jedná a jak dlouho na místě pravděpodobně leží. Informace společně s přesnými souřadnicemi se odešlou do počítačové databáze, která v současnosti obsahuje již několik tisíc podobných záznamů. „Přispívám tím k souhrnu informací, se kterými se poté můžeme obrátit na úřady a poukázat na konkrétní problémy,“ myslí si Storm. 

Data získaná od lidí následně ukazují, kde se divoká zvěř neúspěšně snaží překročit silnice a dálnice nejčastěji. Tyto informace jsou důležité při plánování nebo rozšiřování komunikací. Vědci díky nim dokáží lépe určit, kde jednotlivé druhy žijí. „Je to poněkud smutný způsob získávání informací, ale silnice jsou vlastně největším místem na světě pro odběr zvířecích vzorků. Je to takové sčítání mrtvých zvířat. Trvalé sčítání,“ posteskne si Fraser Shilling ze silničního ekologického centra v Davisu. 

Databáze přejetých zvířat (zdroj: ČT24)

Ač se to nezdá pravděpodobné, auto na silnici je ve skutečnosti největším nebezpečím, se kterým se divoké zvíře za celý svůj život setká. Předčí i veškeré predátory. Situace je nejhorší v noci, kdy zvířata kvůli oslepující záři reflektorů blížící se auto nevidí. Některé druhy, například králíci, zůstanou místo útěku stát na místě jako přibití, přímo v cestě smrtelnému nebezpečí.

Na deseti procentech asfaltovaných silnic v Kalifornii ročně zemře 10 tisíc zvířat, tudíž v celém státě to může být i sto tisíc zvířat. „Když to rozšíříme na celou zemi, jde o milióny mrtvých savců, plazů, obojživelníků a ptáků,“ říká Shilling. Ve statistikách jsou přitom jen  zvířata, která dokážete zahlédnout z okénka auta.

Lidí, kteří hlásí přejetá zvířata, stále přibývá. Původní databáze vznikla pouze pro Kalifornii, v současnosti se ale podobné projekty rozjíždějí v Coloradu, částech Nové Anglie, nebo na jihu Kanady. I ti, kteří zrovna nemají žaludek na to, aby prohlíželi mrtvé zajíce u cesty, ale můžou něco udělat. Stačí, když pojedou trochu pomaleji. Pak bude údajů v databázích přejetých zvířat určitě méně.