V Keni unesli dvě členky Lékařů bez hranic

Nairobi – Neznámí ozbrojenci dnes v Keni unesli dvě španělské členky organizace Lékaři bez hranic (MSF). Pracovaly v utečeneckém táboře Dadaab u somálské hranice. Za minulý měsíc je to už třetí případ únosu cizinců na východě Keni. Policie únos připisuje radikálním islámským milicím Šabáb napojeným na teroristickou síť al-Káida.

Podle policie byly obě ženy uneseny z tábora Ifo v komplexu Dadaab. Ženy zřejmě jely v automobilu, protože podle mluvčího byl jejich řidič vážně zraněn. Na místo byl vyslán vrtulník, avšak jeho pátrací akci komplikuje silný déšť. Policie uzavřela hranici se Somálskem.

V Dadaabu je velký uprchlický tábor, v němž našli útočiště Somálci prchající ze své vlasti sužované hladem. Komplex tvoří tři tábory. Je jedním z největších zařízení pro utečence na světě, nyní je v něm přes 400 000 uprchlíků.

Milice Šabáb považují somálskou vládu, již podporuje OSN, za loutku Západu. Kontrolují část somálského území a do srpna ovládaly i část metropole. Začátkem října znovu pohrozily útoky na vládní objekty. Kromě konfliktu s vládou milice také brání přístupu humanitárních organizací do jižních částí země sužovaných hladomorem.

V Keni byly uneseny dvě humanitární pracovnice (zdroj: ČT24)