Ve Varšavě nouzově přistál Boeing bez podvozku

Varšava – Na varšavském letišti dnes odpoledne nouzově přistál Boeing 767, kterému nefungoval podvozek. Po přistání se objevil jen malý požár, který hasiči okamžitě zlikvidovali. Letadlo muselo nad letištěm několik desítek minut kroužit, aby se zbavilo paliva. Stroj patří polské společnosti LOT. Na palubě bylo 230 osob, nikomu se nic nestalo. Letiště Okecie bylo kvůli odstraňování poničeného Boeingu na neurčitou dobu uzavřené.

Letadlo z newyorského letiště Newark mělo přistát krátce po 13:30 SEČ. Pilot ale musel s letadlem déle než hodinu kroužit nad Varšavou, aby spotřeboval palivo v nádržích. Stroj doprovázely stíhačky F-16.

Letadlo dosedlo pár minut před patnáctou hodinou a klouzalo po ploše asi 500 metrů. Malý požár kolem motorů hasiči okamžitě zlikvidovali. Záchranáři ještě před přistáním postříkali ranvej speciální pěnou, která měla požáru zabránit.

Bronislaw Komorowski: „Posádka Boeingu, který nouzově přistál, zasluhuje velký vděk celého polského národa.“

Kapitán letadla Tadeusz Wrona i ostatní členové posádky se v Polsku stali hrdiny. Kolegové kapitána Wrony říkají, že se mu povedl mistrovský kousek. Pilot má nalétáno nejméně 15 000 hodin, zkušená byla i posádka.

Porouchané letadlo stojí na varšavském letišti tak, že nemohou startovat ani přistávat žádné jiné letouny. „Není jasné, jak dlouho bude letiště zavřené, odtažení letadla může trvat něco přes deset hodin až desítky hodin,“ řekl ředitel letiště Michal Marzec.

Komorowski: Polští piloti jsou skvělí

Všechny varšavské nemocnice byly v pohotovosti. „Skvěle zafungoval systém, procedury, skvěle zafungovali lidé, všem z celého srdce jménem celého Polska děkuji,“ řekl polský prezident Komorowski. Dodal, že i cestující dobře spolupracovali při záchranné akci. Snímky toho, jak Boeing přistál ve Varšavě „na břiše“, podle prezidenta na celém světě ukážou, že polští piloti jsou dobří a že si polský stát v krizových situacích dokáže poradit.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)