Kolem Hormuzského průlivu je pořádně dusno

Dubaj – USA varovaly Írán, že nebudou tolerovat žádné narušení plynulosti dopravy v Hormuzském průlivu. Velitel íránského námořnictva dnes prohlásil, že Írán je připraven a odhodlán uzavřít tuto strategickou vodní cestu, pokud Západ zavede nové sankce na vývoz íránské ropy kvůli podezřelému jadernému programu Teheránu. Íránské vojenské námořnictvo o víkendu zahájilo desetidenní manévry, které  se konají v pásu dlouhém asi 2000 kilometrů sahajícím od Hormuzského průlivu přes severní části Indického oceánu po Adenský záliv.

„Kdokoliv se pokusí narušit volnost navigace v mezinárodní úžině, stojí jednoznačně mimo společnost národů. Jakékoliv narušení nebude tolerováno,“ zdůraznila mluvčí americké flotily Rebecca Rebarichová. Americké námořnictvo je podle ní „vždy připraveno zakročit proti zlovolným akcím, aby zajistilo svobodu plavby“.

Hormuzský průliv má strategický význam pro přepravu ropy. Prochází jím asi třetina přepravy ropy na tankerech. V oblasti kromě flotily amerického vojenského námořnictva působí i plavidla několika dalších zemí, které v regionu drží hlídky kvůli útokům pirátů.