Dcera bývalého íránského prezidenta Rafsandžáního půjde sedět

Teherán – Dcera bývalého íránského prezidenta Rafsandžáního dostala za protivládní propagandu šest měsíců vězení a 5 let nesmí vykonávat politickou, kulturní a novinářskou činnost. Faíza Hašemí je bývalá poslankyně. Podle úřadů se provinila tím, že se několikrát postavila za svého otce, který odmítl veřejně odsoudit dva proreformní politiky. Vloni v únoru ji policie zadržela kvůli účasti na protestním pochodu.

Soud s Rafsandžáního dcerou se konal minulý měsíc za zavřenými dveřmi. Proti rozsudku má Faíza možnost se odvolat, a to po dobu dvaceti dnů. Podle korespondentů jí může být trest nakonec změněn na podmínku, jak tomu bývá u oponentů íránských autorit.

Rafsandžání ztrácí v Íránu vliv

Faíza dávala v minulých měsících rozhovory, v nichž bránila pozici svého otce. Akbar Rafsandžání odmítl odsoudit dva největší proreformní vůdce. Politický vliv exprezidenta se v posledních letech snížil, jeho web ukončil činnost.

Faíza je bývalou poslankyní a nejaktivnějším Rafsandžáního potomkem. Krátce byla zadržena v únoru 2011, kdy se podílela na zakázaném protestním pochodu.

Íránský prezident
Zdroj: ČT24

V roce 2009, kdy probíhaly protesty následující kontroverzní znovuzvolení prezidenta Ahmadínežáda, Rafsandžání rozhněval zastánce tvrdé linie voláním po propuštění členů opozice. V březnu 2011 pak ztratil svůj post hlavy Shromáždění expertů.