Tuňák za 57 milionů asi do konzervy nepůjde

Tokio – Rekordních 56,49 milionu jenů (bezmála 15 milionů korun) zaplatil za tuňáka na první letošní specializované aukci majitel sítě sushi-barů Kijoši Kimura. Chce svým krokem povzbudit Japonsko a pomoci mu dostat se z deprese, kterou země prožívá kvůli loňskému tsunami a kvůli ekonomické stagnaci. Kimura také chtěl, aby tuňák zůstal v Japonsku a neskončil v cizině.

Ryba váží 269 kilogramů, jeden kilogram tak podnikatele vyšel téměř na 55 tisíc korun. I když je tuňák určitě prvotřídní kvality, jeho astronomická cena souvisí spíš se slavnostní atmosférou, která dražbu provází. Rybáři tuňáka ulovili v prefektuře Aomori, která leží severně od pobřeží, které loni 11. března zpustošila vlna tsunami. Z ryby se dá připravit přes 10 000 porcí sushi, podnikatel tak na koupi nejspíš prodělá.

V Japonsku se vydražil tuňák za rekordní sumu (zdroj: ČT24)

Japonci zkonzumují, především ve formě suši, 80 procent tuňáků ulovených po celém světě. Vzhledem ke klesajícímu počtu tuňáků ve světových mořích čelí japonští rybáři tlaku, aby se pravidla pro lov této ryby zpřísnila.

Kousek zvaný otoro, připravený z nejtučnějšího masa tuňáků pocházejícího z jejich břicha, se prodává v některých tokijských restauracích v přepočtu za 522 korun.