Atentátník zabil v Basře nejméně 50 šíitských poutníků

Bagdád - Sebevražedný atentátník dnes připravil o život nejméně 50 lidí a více než dalších 100 zranil u jihoiráckého města Basra, jak oznámila agentura AFP s odvoláním na policii. Nicméně podle zdroje z baserské nemocnice je mrtvých údajně 25 a zraněných 40. Útok byl namířen proti šíitským náboženským poutníkům a uskutečnil se v den, kdy vrcholí jeden ze šíitských náboženských svátků.

K útoku došlo v 09:00 místního času (06:00 SEČ) na kontrolním stanovišti asi pět kilometrů vzdáleném od Basry. Zde rozdával útočník převlečený za policistu poutníkům jídlo. Vzbudil ale podezření policisty, který se jej snažil neúspěšně zarazit. Muži se však podařilo odpálit nálož na svém těle.

Dnešním dnem končí čtyřicetidenní svátek arbaín, který připomíná smrt imáma Husajna, jedné z nejvýznamnějších postav šíitského islámu. V tento den se vydávají miliony šíitských poutníků do města Karbalá (asi 110 kilometrů jižně od Bagdádu), u něhož se odehrála bitva, v níž Husajn padl.

  • Vojáci hlídající irácké poutníky zdroj: ČT24
  • Útok na poutníky u Basry zdroj: ČT24

Podobné atentáty jsou v tomto období časté navzdory přísným bezpečnostním opatřením. V posledních dnech při nich zahynuly desítky šíitů na cestě do Karbaly. Dosud nejhorší útok se odehrál 5. ledna, kdy bylo zabito 47 lidí nedaleko Násiríje rovněž v jižní části země. Zatím poslední velký atentát v Basře spáchali radikálové v listopadu. Pumový útok na tamním tržišti připravil o život 19 lidí.