„Jsem volný a stále v Mali,“ potvrdil svržený prezident Touré

Bamako - Svržený prezident Mali Amadou Toumani Touré řekl novinářům, že je stále v zemi, a to týden poté, co byl sesazen při vojenském převratu. Místo Tourého pobytu není známo od chvíle, kdy byl napaden prezidentský palác. „Jsem volný a v mé zemi,“ sdělil Touré reportérům z francouzské rozhlasové stanice RFI. Odmítl ale komentovat, zda je chráněn loajálními vojáky.

K dotazu na případný návrat do čela země Touré prohlásil, že „nejdůležitější věcí není jeho vlastní pozice, nýbrž demokracie, instituce a Mali samo o sobě“.

Členové junty vládnoucí po nedávném převratu v Mali nebudou moci kandidovat v prezidentských a parlamentních volbách, které by mělo vedení západoafrické země uspořádat. Vyplývá to z nové ústavy, o jejímž přijetí vojáci informovali v úterý. O datu konání voleb ani o délce vládnutí junty se text nezmiňuje. S prezidentskými volbami se původně počítalo 29. dubna.

Převrat v Mali
Zdroj: Harouna Traore/AP Photo

Vojáci 22. března svrhli dosavadního prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého, údajně kvůli způsobu, jak reagoval na povstání Tuarégů na severu země. V úterý večer junta oznámila přijetí nového základního zákona. Má platit v přechodném období a vojáci v něm slibují dodržování základních lidských práv a svobod.

Členům junty text zároveň zakazuje kandidovat v parlamentních a prezidentských volbách na konci přechodného období. Délka jeho trvání ale upřesněna nebyla.

Převrat v Mali
Zdroj: Harouna Traore/AP Photo

Většina maliských politiků převrat odsoudila. Několik politických stran a organizací zároveň oznámilo, že chtějí zahájit dialog s pučisty a dosáhnout návratu vojáků do kasáren.