Poláci se bouří, důchod v 67 letech je na ně moc

Varšava - Zhruba deset tisíc Poláků vyhnalo před budovu parlamentu rozhodnutí vlády zvýšit hranici důchodového věku na 67 let. Premiér Donald Tusk chce tímto nepopulárním opatřením čelit zvyšování státního dluhu a stárnutí populace. Demonstranti žádali referendum, jenže parlament návrh smetl se stolu.

Na stanovení hranice na 67 let se ve čtvrtek po dlouhých debatách shodly strany polské vládní koalice. Ženy v Polsku v současnosti odcházejí do důchodu v 60 letech, muži o pět roků později.

Prostranství před parlamentní budovou rozezněly sirény a bubny demonstrantů nesoucích transparenty a vlajky odborového svazu Solidarita, který demonstraci svolal. Šéf odborů Piotr Duda požadavky protestujících tlumočil uvnitř parlamentní budovy poslancům.

Odborový svaz Solidarita na podporu referenda shromáždil 1,5 milionu podpisů. Vládní poslanci ale návrh 233 hlasy odmítli, pro zvedlo ruku 180 zákonodárců z řad opozice, dalších 42 se zdrželo.

Demonstrace v Polsku
Zdroj: ČTK/AP/Czarek Sokolowski

Hranice odchodu do důchodu se má zvyšovat postupně mezi lety 2013 až 2020 pro muže a 2013 až 2040 pro ženy. Předčasný odchod do penze je podmíněn odpracováním čtyřiceti let u mužů a 35 let u žen. Ženy budou moci odejít do předčasné penze v 62 letech a muži v 65 letech s tím, že budou trvale dostávat jen polovinu důchodu.

Premiér Tusk nechce ustoupit, přestože se jeho popularita propadá. Vláda chce zvýšením hranice důchodového věku čelit stárnutí populace. Rodí se stále méně a méně dětí. Za padesát let bude podle odhadů Poláků o pětinu méně. „Už od roku 2015 začne období, kdy pravděpodobně budou scházet ruce na práci,“ varuje ministr financí Jacek Rostowski. Dnes pracuje patnáct milionů Poláků, důchodců je pět milionů, ale už za osm let bude důchodců o milion více.

Donald Tusk
Zdroj: Alik Keplicz/ČTK/AP

Tuskova vláda se dohodla na změně důchodových pravidel v reakci na demografickou krizi, která se projevuje nízkou porodností a stárnutím populace. V Polsku dnes žije přes 38 milionů lidí a do roku 2042 podle odhadů bude víc než polovina obyvatel starší 50 let a jen třetina lidí bude v pracovním věku.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)