Poklady z Titaniku jsou na prodej

New York - Do dražby jde vůbec poprvé několik tisíc předmětů vylovených z vraku legendárního Titaniku. A vše jako jeden celek. Výherce newyorské dražby tak bude jen jeden. Do rukou soukromého majitele se sto let po potopení Titaniku dostanou nejrůznější věci - osobní majetek pasažérů i části vybavení této lodi.

Pět a půl tisíce předmětů, jako třeba porcelán, stříbro, oblečení, diamantové šperky ale dokonce i kusy samotného parníku, jdou do dražby. Vydražit se mohou za bezmála 200 milionů dolarů. 

Všechny dražené předměty mají svojí vlastní průvodku - informace o místě nálezu a v některých případech i trojrozměrné video z ponoru. Dražitel ale musí splnit podmínky prodeje. „Soud rozhodl, že předměty musí zůstat pohromadě. Celá sbírka se bude dražit jako celek. Navíc, musí být podle rozhodnutí soudu přístupná veřejnosti,“ říká prezident aukční síně Guerney´s Arlan Ettinger. 

Podle vědců, kteří Titanic prohledávali je přitom možné, že jde o poslední předměty vylovené z vraku. Ty, které tam zůstaly, totiž už podléhají rychlé zkáze. Dražit se bude 11. dubna v newyorském muzeu Interpid vzdáleném jen kilometr od místa, kde měl před sto lety Titanic přistát po své první plavbě.

Poklady z Titaniku jsou na prodej (zdroj: ČT24)