Moskevskou Věž Federace zachvátil požár

Moskva - Na staveništi budoucího nejvyššího mrakodrapu Evropy v Moskvě dnes propukl požár. Obešel se bez zraněných, pozdě večer jej dostali hasiči pod kontrolu. Podle agentury RIA Novosti požár propukl poté, co deska větrolamu narazila do reflektoru. Z nejvyšších poschodí budovy Feděracija (Věž Federace) v moskevské finanční čtvrti asi 2,5 kilometru západně od Kremlu šlehaly plameny několik hodin.

Požár hasily dva vrtulníky, které braly vodu z řeky Moskvy. Plameny byly po setmění vidět z velké části Moskvy. Postiženou budovu tvoří dvě věže, z nichž požár zachvátil tu vyšší. Po dostavbě, která je plánována na příští rok, má mít 93 pater a s anténou bude 506 metrů vysoká.

Požár 250 metrů nad zemí rychle rozdmýchal silný vítr a zpočátku nepříliš šťastná taktika hasičů. Helikoptéra, která oheň hasila, totiž letěla příliš nízko, což rozšířilo oheň na střeše a začal hořet plášť budovy.

Celkovou stabilitu budovy požár neohrozil, je to ale další rána pro stavbu, která se táhne už devátý rok. V roce 2008 musely být práce na více než 2,5 roku přerušeny kvůli nedostatku peněz. Snaha pauzu dohnat se teď stavařům vymstila. Stavební práce totiž probíhají 24 hodin denně, a celá budova je proto osvícena reflektory. Do jednoho z nich právě narazila plastová deska.

Poslední část ocelové konstrukce na vrcholu budovy The Shard
Zdroj: ČT24

Požár vypukl v 67. patře, budova jich má mít ještě o třetinu víc. Její ambice stát se nejvyšší v Evropě teď ale dostaly pořádnou ránu. Evropské prvenství paradoxně v den moskevského požáru potvrdila londýnská budova The Shard. Dělníci umístili na její vrcholek poslední část ocelové konstrukce. Ve výšce 310 metrů si pak mohli dopřát zasloužený odpočinek.

Obří plameny rozsvítily oblohu nad Moskvou (zdroj: ČT24)