Tuaregové na severu Mali vyhlásili vlastní stát Azavad

Bamako - Separatističtí povstalci v Mali vyhlásili nezávislost nově vytvořeného státu Azavad v odlehlé oblasti Sahary na severu země. Tuaregové, z nichž mnozí nedávno bojovali v libyjské občanské válce za Muammara Kaddáfího, to oznámili na svých internetových stránkách a ve francouzské televizi. Využili přitom vojenského převratu, který v hlavním městě koncem března provedla vojenská junta. Nezávislost Azavadu už Africká unie i Evropská unie odmítly uznat. Británie uzavřela velvyslanectví v Bamaku.

„Vyhlašujeme slavnostně ode dneška nezávislost Azavadu,“ řekl zástupce Maliské národní osvobozenecké armády (MNLA), který slíbil, že budou respektovat hranice se sousedními státy. Separatističtí povstalci na severu země ve čtvrtek oznámili, že zastavují veškeré ozbrojené akce. Zároveň vyzvali mezinárodní společenství, aby nově vytvořenému státu Azavad poskytlo ochranu.

Povstalci z MNLA využili vojenského převratu v Mali a koncem minulého týdne vytlačili vládní síly z nejdůležitějších měst Kidal, Gao a Timbuktu. Fakticky nenarazili na odpor armády a Mali rozdělili na dvě části. Severní si zahrnuli do nového státu.

Povstalci v Mali vyhlásili vlastní stát - Azavad
Zdroj: ČT24

Vojenská junta ovládá hlavní malijské město Bamako od 22. března. Prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého přitom svrhla s odůvodněním, že není schopen postupu tuaregských povstalců zabránit. Prezident se nyní skrývá na neznámém místě, kde ho chrání jeho nejvěrnější. Své velvyslanectví v hlavním městě již dočasně uzařela Velká Británie. Personál diplomatický objekt opustil kvůli „nestabilní a nepředvídatelné situaci v Mali i kvůli pokračující absenci ústavního pořádku“, uvedlo ve svém dnešním prohlášení britské ministerstvo zahraničí.

Evropská i Africká unie nový stát neuznávají

Africká unie (AU) vojenský puč v Mali odsoudila a vůči vojenské vládě přijala sankce. Pozitivně se nepostavila ani k novému státu Tuaregů. AU „kategoricky odsuzuje toto oznámení, které nemá platnost a žádnou hodnotu“, uvedl předseda unijní komise Jean Ping. Vyzval „celé mezinárodní společenství, aby plně podpořilo tento zásadní postoj Afriky“.

Francouzská diplomacie už oznámila, že nový stát Azavad nemá šanci. „Jednostranné vyhlášení nezávislosti, kterou neuznají africké státy, by nemělo smysl,“ zdůraznil francouzský ministr obrany Gérard Longuet. Jakékoliv rozdělení Mali odmítla také jménem Evropské unie mluvčí její diplomacie Maja Kocijančičová. EU se jednoznačně staví za územní celistvost Mali. „Dokud nebude obnoven ústavní pořádek, nemůže být nalezeno žádné řešení“ krize, vyvolané březnovým pučem, upozornila však dále.

Vydáno pod