Za úbytek turistů v Tatrách prý mohou meteorologové

Bratislava – Nepřesná předpověď počasí prý může za to, že do Vysokých Tater o Velikonocích přijelo méně turistů, než se čekalo. Tvrdí to místní podnikatelé žijící z turistického ruchu, kteří ale nehodlají meteorology žalovat, i když podle nich jde o dlouhodobý problém. Meteorologové se brání, že šlo o první verzi předpovědi na šest dní dopředu, kterou později výrazně upravili.

„Počasí nám přálo, bylo slunečno, i když chladno, ale velkou čáru přes rozpočet nám udělali meteorologové, kteří řekli, že bude velmi špatné počasí, že bude pršet,“ postěžovala si Lenka Maťašovská, výkonná ředitelka regionální organizace cestovního ruchu ve Vysokých Tatrách. „V horských střediscích říkáme, že polovina úspěchu závisí na počasí,“ připomněl šéf Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Dodal, že okolo deseti procent zákazníků, kteří měli objednané ubytování v hotelech nebo penzionech, rezervaci stornovalo. 

Šéf Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý:

„Jakákoliv nepřesná předpověď počasí zejména během letních prázdnin, okolo Nového roku a během velikonočních svátků může zasáhnout do ekonomických výsledků všech ubytovacích zařízení nejen ve Vysokých Tatrách.“

Podle Chudého by se těmto problémům dalo zabránit třeba tak, že by meteorologové při dlouhodobé předpovědi upozorňovali, že jde jen o odhad vývoje počasí a že pravdě nejvíce odpovídá předpověď na dva až tři dny.

Meteorologové se brání 

Slovenský hydrometeorologický ústav minulé úterý na svých internetových stránkách zveřejnil obecnou předpověď pro celou zemi pod názvem Velikonoční svátky budou na Slovensku studené. „To byla první verze našich předpovědí šest dní dopředu. Ve čtvrtek a hlavně v pátek jsme ji výrazně upravili a na pondělí jsme předpovídali jasno s ojedinělými přeháňkami,“ hájil meteorolog Jozef Csaplár sebe a své kolegy.