RB OSN zvažuje sankce proti KLDR, Pchjonjgjang přesto slaví

New York - Rada bezpečnosti OSN ve svém dnešním prohlášení důrazně odsoudila Severní Koreu za páteční odpálení balistické rakety. Zároveň v něm KLDR varuje, že bude tlačit na zpřísnění sankcí a zváží další kroky v případě, že Pchjongjang bude v raketových testech pokračovat. Prohlášení při hlasování 15členného sboru podpořila i Čína, která je hlavním spojencem KLDR.

Rada dala svému výboru pro Severní Koreu za úkol, aby během nadcházejících dvou týdnů zvážil zpřísnění existujících sankcí. To by mohlo spočívat například v rozšíření seznamu osob a společností, které se ocitnou na černé listině a budou mít zákaz vycestovat nebo nakládat s finančními prostředky na zahraničních účtech. Další položky by mohly přibýt i na seznamu zboží, které bude zakázáno do KLDR dovážet.

Rada bezpečnosti OSN zavedla sankce vůči KLDR už v roce 2006, po tamějším prvním testu jaderné bomby. Sankce mimo jiné Severní Koreji zapovídaly další testování balistických raket. Tento zákaz ale Pchjongjang několikrát porušil, a to například zkouškou rakety v roce 2009.

Navzdory výzvám mezinárodního společenství Severní Korea v pátek vypustila raketu Unha-3, která údajně měla vynést na oběžnou dráhu komunikační družici. Raketa však uletěla jen sto kilometrů, pak explodovala a její trosky spadly do moře západně od pobřeží Jižní Koreje. Svět Severní Koreu podezřívá, že chtěla vyzkoušet raketu dlouhého doletu schopnou nést jadernou hlavici.

Severokorejci slavili Kimovo výročí masovým tancem na náměstí

Tisíce Severokorejců dnes v rámci oslav 100. výročí narození zakladatele komunistického státu Kim Ir-sena tančily na hlavním náměstí v Pchjongjangu. Oslavy začaly v neděli velkolepou vojenskou přehlídkou. KLDR organizuje připomínku Kimových narozenin krátce po skončení smutku za bývalého vůdce Kim Čong-ila, který zemřel loni v prosinci. Akce mají mimo jiné posílit vládnoucí režim, do jehož čela nově nastoupil Kim Čong-ilův syn Kim Čong-un.

Na záběrech taneční slavnosti jsou vidět tisíce mužů oblečených v košilích a vázankách a tisíce jejich partnerek v pestrobarevných tradičních oděvech. K tanci pod obřími portréty vůdce, který zemřel před 18 lety, jim hrály budovatelské písně s výmluvnými názvy jako například Moje vlast, Ať žije generalissimus Kim Ir-sen nebo Nechť nás ochrání nejvyšší tajemník Kim Čong-un. Vystoupení ukončil ohňostroj.

Kim Ir-sen byl jedním z nejdéle vládnoucích diktátorů na světě; KLDR vedl pevnou rukou bezmála půlstoletí, od roku 1948 do roku 1994. Vytvořil přitom kolem sebe kult osobnosti, který nemá obdoby nikde na světě.