Praha poslala do JAR novou žádost o vydání Krejčíře

Pretoria/Praha - Česko poslalo do Jihoafrické republiky novou žádost o vydání Radovana Krejčíře. Zvláštnímu zpravodaji ČT Jiřímu Hynkovi to řekla česká velvyslankyně v Pretorii Blanka Fajkusová. Důvodem je posun v některých Krejčířových kauzách, které se projednávají před soudy v České republice. Původní žádost z roku 2007 totiž obsahuje i případy, v nichž byl Krejčíř mezitím v Česku osvobozený.

„My jsme předávali aktualizovanou a doplněnou modifikovanou extradiční žádost. Zatím nevíme, kdy ten proces znova začne. Vrací se to zpátky do bodu nula,“ řekla Fajkusová.

Úřady si uvědomily, že při novém projednávání žádosti Česka o Krejčířovo vydání by mohly mít problém. Původní žádost totiž obsahuje i kauzy, v nichž byl Krejčíř v mezidobí v Česku osvobozený. Jedná se o údajné podvody týkající se moravské společnosti Corado.

Blanka Fajkusová
Zdroj: ČT24

Vrchní soud v Olomouci v září 2010 definitivně potvrdil, že Krejčíř nespáchal trestný čin, když z vlastní firmy Corado Holding vyvedl machinacemi s akciemi 272 milionů korun, aby si zajistil finance pro život v cizině. Údajně nezákonnou transakci měl provést s penězi, které získal z prodeje akcií otrokovické teplárny. Obchod uskutečnil tak, že nakoupil pro Corado Holding od své další firmy sídlící na Britských panenských ostrovech akcie společnosti Roget's Investments Internacional ze Seychelských ostrovů. Podle obžaloby tato firma byla jen prázdnou skořápkou a její akcie prý neměly žádnou cenu. Vrchní soud však dal za pravdu obhajobě, která tvrdila, že šlo o legální obchod.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Krejčíř z ČR utekl v roce 2005. V JAR pobývá od roku 2007, kdy tam přicestoval na falešný pas. Praha ve stejném roce požádala Pretorii o jeho vydání. Soud v Johannesburgu tuto žádost o rok později zamítl, soud vyšší instance však tento verdikt později zrušil v rozsudku, který potvrdil i nejvyšší soud. Žádost Česka o Krejčířovo vydání by tak měla jihoafrická justice projednat znovu. Kromě české se ale o Krejčíře během jeho pobytu v Jihoafrické republice začala zajímat i místní policie. Média ho tu spojují s několika vraždami podnikatelů i lidí z podsvětí.

Minulé pondělí byla proti Krejčířovi dočasně stažena žaloba kvůli pojistnému podvodu; v pondělí bylo odročeno soudní projednávání případu, v němž je Krejčíř podezřelý z účasti na říjnové ozbrojené loupeži v Pretorii.