Raketoplán Enterprise se proletěl nad Sochou svobody

New York - Raketoplán Enterprise dorazil na hřbetě speciálně upraveného letadla do New Yorku. Tisíce lidí ho mohly pozorovat, jak krouží nad Sochou svobody a dalšími významnými místy města. Raketoplán sloužil jako prototyp pro testy letu v atmosféře a nikdy nevyletěl do vesmíru. Nyní zamíří do newyorského Námořního, leteckého a vesmírného muzea Intrepid.

Na přílet raketoplánu do největšího amerického města upozorňovaly sirény. Na střechy domů zamířily tisíce Newyorčanů, ale i obyvatel sousedního New Jersey, kteří si nenechali ujít průlet raketoplánu v malé výšce. Boeing 747 nesoucí na hřbetě Enterprise proletěl kolem Sochy svobody, pak přeletěl tam a zpět podél řeky Hudson a nakonec zamířil na Kennedyho letiště.

Letiště se nyní na několik týdnů stane domovem Enterprise, než technici raketoplán sundají z letadla. V červnu pak prototyp raketoplánu dopraví nákladní loď po Hudsonu k vyřazené letadlové lodi Intrepid, která od roku 1982 funguje jako muzeum.

Raketoplán Enterprise nad New Yorkem
Zdroj: ČT24/ISIFA

Enterprise byl dosud vystaven v muzeu Smithsonian ve Washingtonu. Minulý týden však do Washingtonu dorazil nejvyužívanější raketoplán Discovery, který má Enterprise nahradit.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) loni po 30 letech zastavil provoz raketoplánů a všechna zbývající vesmírná plavidla nechal vystavit v muzeích. Enterprise tak skončí v New Yorku, Discovery ve Washingtonu, Endeavour v Los Angeles a Atlantis zůstane v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Raketoplán Enterprise
Zdroj: ČT24

Celkem do kosmu letělo pět raketoplánů. O dva stroje však Američané přišli při neštěstích. V roce 1986 po startu explodoval Challenger a při tragédii zahynulo všech sedm lidí na palubě. Celá sedmičlenná posádka zemřela i v roce 2003 při havárii Columbie, která se rozpadla při návratu do atmosféry.