Britové v místních volbách rozhodují také o starostovi Londýna

Londýn - Britové dnes volí místní zastupitelstva. Vedle samospráv ve 180 městech a obcích vyberou také starostu Londýna. Mírným favoritem je dosavadní konzervativní šéf tamní radnice Boris Johnson. Vyzývá ho jeho předchůdce - labourista Ken Livingstone, který lidem slibuje hlavně levnější městskou dopravu. Volby mají vyzkoušet popularitu současné vládní koalice, která stojí v čele země dva roky. Kabinet si totiž v průzkumech veřejného mínění nevede nejlépe. Konzervativce premiéra Davida Camerona by volilo 29 procent lidí a liberální demokraty jedenáct procent. Opoziční labouristé se 40 procenty vedou.

O křeslo starosty britské metropole se očekává těsný souboj. Poslední průzkum veřejného mínění, který vypracoval institut YouGov, naznačuje, že Johnson mandát s 52 procenty obhájí. Vedle Johnsona a Livingstona se o úřad uchází pět dalších kandidátů.

Na území Anglie, Skotska a Walesu budou voliči vybírat 5 000 nových zástupců ve 181 městech a obcích. V Birminghamu, druhém největším britském městě, budou hlasovat také o tom, zda chtějí mít v budoucnu přímo voleného starostu.

Premiér David Cameron vyzval voliče, aby netrestali místní kandidáty za celostátní problémy. Nicméně místní volby budou důležitým ukazatelem pocitů veřejnosti po dvou letech hlubokých škrtů a poté, co se Británie znovu propadla do recese.

Koalici může utěšovat, že vládní strany v Británii v hlasováních mezi parlamentními volbami pravidelně ztrácejí. Nicméně příliš velký propad by mohl podle médií dále oslabit důvěru v ekonomické plány vlády.
   
Podle listu Financial Times labouristé doufají v zisk aspoň 700 nových zastupitelů a chtěli by ovládnout velká města jako Cardiff, Southampton a Birmingham. Největším testem by však pro ně mohla být jejich tradiční bašta, skotské Glasgow, na které se zaměřuje Skotská národní strana.
   
Volební místnosti se uzavřou v jedenáct hodin večer středoevropského času. V některých městech se začnou sčítat hlasy hned, jinde až druhý den. První výsledky by tak měly být známy v pátek časně ráno, ale třeba v Londýně má být vítěz oficiálně znám až v pátek večer.

Vydáno pod