Řeckou vládu sestavuje SYRIZA, spíš to vypadá na nové volby

Atény – Novou koaliční vládu se dnes pokusí sestavit řecká radikální levice. Prezident Karolos Papulias tím pověřil Alexise Tsiprase, vůdce druhé nejsilnější strany vzešlé z nedělních předčasných parlamentních voleb - Koalice radikální levice (SYRIZA). Tsipras má na vyjednávání s možnými partnery tři dny. Šance na sestavení pevné koalice touto stranou je ale mizivá. Nejreálnější vyhlídkou se tak zdá být vyhlášení nových voleb, které by se mohly konat v červnu. Tsipras se už chystá na nové volby. Požaduje změnu volebního zákona, který zvýhodnil nynějšího vítěze prémií 50 poslanců.

Tsipras vyzval vůdce proevropských stran, aby odvolali závazky státních úspor vůči eurozóně a MMF. To je podle něj nezbytná podmínka pro zapojení konzervativců z Nové demokracie (ND) a socialistů (PASOK) do společné „vlády spolupráce“. Podle Tsiprasových představ musí budoucí kabinet zrušit opatření, na jejichž základě byly sníženy mzdy státních zaměstnanců a důchody. Dále má mít za úkol zrušit zákony umožňující deregulaci pracovního trhu, zavést veřejný dohled nad bankovním systémem v zemi a zřídit komisi, která by kontrolovala řecký dluh a vyhlásila moratorium na jeho splácení.

Alexis Tsipras:

„Všelidové rozhodnutí je jasně pro to, aby dohoda o finanční pomoci byla anulována a neplatná.“

V pondělí se o zformování kabinetu neúspěšně pokoušel Antonis Samaras, předseda konzervativní Nové demokracie (ND), která sice ve volbách zvítězila, ale nezískala nadpoloviční většinu v parlamentu k vytvoření jednobarevné vlády. Pomoci pravici nemohli ani její dosavadní koaliční partneři ze socialistické strany PASOK, protože ani dohromady obě strany nemají parlamentní většinu.

SYRIZA sice dosáhla ve volbách historického úspěchu, její koaliční potenciál je nicméně ještě menší než v případě ND. Pozorovatelé proto soudí, že životaschopnou koalici nesestaví ani Tsipras. V případě vytvoření bloku pěti stran, které jsou proti škrtům, by měl Tsipras ve 300členném parlamentu většinu 151 křesel. Šlo by ale o velmi křehkou většinu i koalici, ve které by byli komunisti i fašizující krajní pravice. To by nezaručovalo potřebnou stabilitu pro vyvedení země z krize.

Řecký liberální deník Katimerini:

„Země směřuje ke katastrofě. Pokud v příštích dnech nevznikne vláda národní jednoty, pak nové volby se zdají být nevyhnutelné, přičemž je zřejmé, že vítězem červnového hlasování by byl Tsiprasův radikální blok proti úsporným opatřením.“

Ze sedmi parlamentních stran jen ND a PASOK chtějí pokračovat v politice razantních finančních úspor a reforem, které si na Řecku vynutily země eurozóny výměnou za finanční výpomoc při splácení obrovského řeckého státního dluhu a odvrácení bankrotu. V pondělí se sice vyjádřily pro jejich určité zmírnění, ale to ostatním formacím nestačilo, chtějí škrty v jejich současné podobě zcela zastavit a vyjednat s evropskými partnery nové podmínky.

V případě, že Tsipras také neuspěje, měl by podle ústavy dát prezident šanci sestavit koaliční vládu ještě straně PASOK, která skončila ve volbách třetí. Kdyby se to do tří dnů nepodařilo ani socialistům, prezident by svolal předáky parlamentních stran na schůzku „poslední naděje“, která by mohla trvat několik dní. Pokud by ani na této mimořádné schůzce nevznikla životaschopná vláda, musely by se parlamentní strany domluvit na prozatímním kabinetu, který by dovedl Řecko k dalším předčasným parlamentním volbám. Ty by se podle některých řeckých médií mohly konat 17. června.

Přirozeným spojencem pro SYRIZA by zejména v odporu vůči politice škrtů měla být i Komunistická strana Řecka (KKE), která má 26 poslanců. Její vůdkyně Aleka Paparigová ale už Tsiprasovi telefonicky vzkázala, že komunisté se na žádné vládě podílet nehodlají. Dostalo se mu ale předběžné podpory Demokratické levice, která je nejslabší stranou v parlamentu. Společnou řeč by mohl možná najít ještě s Nezávislými Řeky. I tak by neměl na víc než stovku poslanců. S neonacisty ze Zlatého úsvitu nekomunikuje žádná z ostatních parlamentních stran.

Evangelos Venizelos
Zdroj: ČT24

SYRIZA chce změnu volebního zákona

Tsipras se přitom už fakticky chystá na další předčasné volby. Požaduje, aby poslanci v nejbližší době změnili volební zákon, který by zvýhodnil nynější vítěze z ND prémií 50 poslanců. Soudí, že řecký lid volil ve své většině levici. Ta by měla mnohem širší zastoupení, kdyby ND, která skončila první, nedostala navrch oněch 50 míst v parlamentu. Změna volebního zákona by měla být podle Tsiprase i na programu případné vlády „národní jednoty“.

Vývoj v Řecku trápí i Kypr

Výsledky voleb v Řecku způsobily obavy na Kypru. Po setkání s tamními politiky to uvedl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Kyperské hospodářství je s Řeckem výrazně spojeno a případný odchod Atén z eurozóny by ostrovnímu státu způsobil značné ekonomické problémy. Kyperské banky totiž vlastní řecké dluhopisy v hodnotě přes 4 miliardy eur. Burza v Nikósii během dvou dnů od řeckých voleb propadla o 16 procent.