Británie dostala zelenou: Abú Katada bude deportován do Jordánska

Londýn - Británie může deportovat do Jordánska radikálního muslimského duchovního abú Katadu. Evropský soud pro lidská práva zamítl jeho stížnost proti převozu do země, kde je obžalován z podílu na terorismu.

Duchovní palestinsko-jordánského původu do Británie přijel v roce 1993 a britské úřady se ho už téměř deset let snažily vyhostit. Evropský soud pro lidská práva ale v minulosti deportaci abú Katady do Jordánska zablokoval kvůli obavám, že tam duchovnímu hrozí mučení. Po písemných ujištěních Ammánu ale soud letos v lednu vyslovil s deportací souhlas a nynější požadavek duchovního na nové projednání otázky zamítl.

Británie si konečně oddychla

„Rozhodnutí evropského soudu mě potěšilo,“ prohlásila britská ministryně vnitra Theresa Mayová. „Jsem si jistá, že díky ujištěním od Jordánska budeme brzy moci posadit Katadu do letadla a dostat ho z Británie.“ Abú Katada byl považován za blízkého spolupracovníka někdejšího šéfa teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina. V Británii nebyl nikdy obžalován, ale britské úřady tvrdí, že radil militantním islamistům a získával peníze pro teroristické útoky.

Poprvé ho policie zadržela v roce 2002 podle tehdy nových protiteroristických zákonů a duchovní byl ve vazbě do roku 2005. Pár měsíců po propuštění byl opět zadržen. Po pozdějším propuštění musel dodržovat tak přísné podmínky, že byl prakticky v domácím vězení.

Proti deportaci abú Katady z Británie do Jordánska vystoupila na konci dubna severoafrická odnož teroristické sítě al-Káida. Požadovala na místo toho převezení duchovního do některé ze zemí severní Afriky a nabízela, že výměnou za to propustí Brita Stephena Malcolma uneseného v roce 2010.