Moskevský soud potvrdil vazbu pro Pussy Riot

Moskva - Moskevský městský soud dnes zamítl stížnost na prodloužení vazby tří ruských rockerek z punkové skupiny Pussy Riot. Ve vězení tak zůstanou do 24. června. Trojice dívek je obviněna z výtržnictví a údajně nespolupracuje s vyšetřovateli; zadržené byly kvůli protivládnímu happeningu v pravoslavném chrámu Krista spasitele, kde upozorňovaly i na stoupající vliv církve na politické struktury. Obviněné dívky vinu odmítají a hájí se právem na svobodu projevu. Hrozí jim až sedm let vězení. Jejich akce rozdělují ruskou společnost - církev zásadně nesouhlasí, na podporu skupiny se ale staví řada celebrit, politiků a novinářů.

Soud nevyhověl žádosti advokátů tří rockerek, aby byly dívky uvězněné koncem února propuštěny na svobodu. Jejich vazbu v dubnu soud přes silné protesty z Ruska i ze zahraničí prodloužil až do konce června.

Podle soudu je v zájmu členek kapely, aby zůstaly ve vazbě, protože jim prý na svobodě hrozí nebezpečí od rozhořčených občanů. Navíc není záruka, že se dívky nepokusí uprchnout do zahraničí. Jedna z členek skupiny Naděžda Tolokonnikovová totiž prý má sociální pojištění v Kanadě. Podle právníků děvčat ale jde o součást politického nátlaku; dívky by mohly ve vazbě zůstat až půl roku.

Prostor před soudní budovou dnes střežily zesílené policejní oddíly. V okolních ulicích parkovaly policejní autobusy, hlídky kontrolovaly totožnost kolemjdoucích. K žádným incidentům ale nedošlo.

Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová byly zadrženy těsně před prezidentskými volbami při happeningu v pravoslavném chrámu Krista spasitele, kde před jedním z oltářů uspořádaly improvizovaný koncert s výzvou Bohorodičko, vyžeň Putina. Happening měl varovat moskevskou veřejnost před rostoucím pronikáním církevního vlivu do nejvyšších pater ruské politiky.

Kauza Pussy Riot odstartovala v Rusku masovou kampaň „na ochranu víry“, která koncem dubna vyvrcholila mnohatisícovou demonstrací věřících v Moskvě. V médiích zároveň vyvolala diskusi o ústavní svobodě projevu a právu na ochranu víry. Nemalý ohlas má kauza i v zahraničí, v řadě zemí se na podporu vězněných dívek konaly demonstrace a solidární koncerty.

Podporu nachází skupina Pussy Riot i v Česku. Tam jejich případ vyvolává vzpomínky na někdejší perzekuci skupiny Plastic People of the Universe. „Ta situace, která je v Rusku, není normální. Natolik se vymyká západnímu pojetí demokracie, že vlastně nešlo k tomu mlčet,“ prohlásil manažer Plastic People Romek Hanzlík.

Demonstrace za propuštění členek kapely Pussy Riot
Zdroj: ČT24

Patnáctého května tak Plastici a další kapely zahrají v Lucerna Music Baru na koncertě s názvem „Už zase zavírají muzikanty“. Protestní petici, která se tam bude podepisovat, chtějí poslat přímo Vladimiru Putinovi.

Skupina Pussy Riot cítí spřízněnost i s českým guerilla-artem. Líbí se jim skupina Ztohoven. „Ty jejich akce jsou takové výrazné, to se nám líbí,“ prohlásily členky.