Krejčířovu loupežnou kauzu soud v JAR odložil o půl roku

Pretoria - Městský soud v jihoafrické Pretorii znovu odročil proces s uprchlým českým podnikatelem Radovanem Krejčířem a dvěma jeho společníky. Trio čelí obvinění z ozbrojené loupeže, které se loni v říjnu údajně dopustilo v pretorijském obchodě s elektronikou ve snaze vymáhat dluh. O víc času na shromáždění důkazů požádala obžaloba. Soud rozhodl o datu soudního přelíčení: začne 9. října a má trvat tři týdny.

Krejčíř podle obžaloby poslal šestici ozbrojených mužů do obchodu vymáhat od pákistánského majitele peníze, které dlužil právě Krejčířovi. Strhla se ale přestřelka a na místě zůstal jeden raněný. Krejčíř, stejně jako další dva obvinění, Jason Domingues a Srb Veselin Langanin, byli v této kauze v únoru propuštěni na kauci. Místní média se obávají, že obvinění bude staženo, protože je postaveno na velmi vratkých základech.

Jak v rozhovoru pro ČT24 uvedl zpravodaj ČT Jiří Hynek, praxe odročování procesů není v Jihoafrické republice ničím neobvyklým a patří ke stylu tamního soudnictví. Jde o hru lidí, kteří mají peníze na dobré právníky a umějí v tom chodit. Obvykle podobné kauzy končí tak, že soudce po třech až čtyřech letech konstatuje, že se ztratila zásadní část spisu nebo že proces je příliš dlouhý; obžalovaný je následně osvobozen a kauza vyzní do ztracena.

Projednávání případu má z dnešního rozhodnutí soudu začít 9. října a má trvat až tři týdny. Všichni tři obvinění se dnes před soudem krátce objevili. Krejčíř prostřednictvím obhájce soudu sdělil, že říjnové jednání může probíhat bez překladu v angličtině. Obhajoba chce předložit záznamy z monitorovacích kamer umístěných v obchodě, které mají dokázat, že k žádnému loupežnému přepadení nedošlo. Videozáznam má potvrdit, že důvodem přítomnosti tří mužů v obchodě byla snaha získat zpět dlužnou částku.

Krejčíř z ČR utekl v roce 2005. V JAR pobývá od roku 2007, kdy tam přicestoval na falešný pas. Praha v témže roce požádala Pretorii o jeho vydání. Soud v Johannesburgu žádost o rok později zamítl, soud vyšší instance však verdikt později zrušil v rozsudku, který potvrdil i nejvyšší soud. Žádost Česka o Krejčířovo vydání by tak měla jihoafrická justice projednat znovu. Jihoafrická média Krejčíře spojují s několika vraždami podnikatelů i lidí z podsvětí.

Rozhovor s Jiřím Hynkem (zdroj: ČT24)