Ústavní soud: Sesazení rumunského prezidenta je v pořádku

Bukurešť - Proces sesazení rumunského prezidenta Traiana Baseska zahájený minulý týden v pátek parlamentem je podle ústavního soudu v souladu s ústavou země. Soud ve verdiktu také potvrdil, že v čele státu nyní bude dočasně předseda Senátu Crin Antonescu, kterého do parlamentní funkce nedávno dosadila vládní koalice levého středu.

„Soud konstatuje, že procedura zbavení Traiana Baseska funkce prezidenta Rumunska byla v souladu (s ústavou) … a že funkce prozatímního prezidenta náleží Crinu Antoneskovi,“ konstatoval soud ve svém rozhodnutí.
   
Rumunský parlament se minulý týden vyslovil pro zahájení procesu sesazení prezidenta. Nové úrovně tak dosáhl mocenský spor mezi vládní koalicí v čele se sociálním demokratem Victorem Pontou a pravicovým prezidentem. Do 30 dnů od rozhodnutí parlamentu musí o dalším setrvání hlavy státu ve funkci rozhodnout občané v referendu. Referendum je plánováno na 29. července. 

Vládní koalice už minulý týden učinila řadu kroků směřujících k sesazení nepopulární hlavy státu. Například změnu pravidel pro referendum o odvolání prezidenta má ústavní soud posoudit v úterý.
   
Vláda viní prezidenta z překročení pravomocí a z neoprávněného zasahování do státních institucí. Opozice zase vládu viní ze snahy ovládnout justici a další státní instituce, aby mohla krýt korupčníky, a v posledku z pokusu o převrat.