Minařík točí film o odvolaném arcibiskupovi Bezákovi

Bratislava - Stovky lidí podpořily na mítinku v Bratislavě odvolaného trnavského arcibiskupa Roberta Bezáka. Jeho příznivci chtějí znát důvody, které Vatikán k sesazení oblíbeného kněze vedly. Ty ale zůstávají tajné. O Bezákovi vznikne i film, který režíruje Petr Minařík. Česká televize ho uvede koncem roku.

Arcibiskup Bezák dokázal strhnout masy. Autoritu si nebudoval z pozice moci úřadu, který zastával, ale svým přístupem k víře a k lidem. I proto ho i navzdory dešti přišlo na náměstí v Bratislavě podpořit více než tisíc lidí. Mezi jinými známí umělci Zuzana Kronerová, Miroslav Dvorský, ale i jeho osobní přátelé. „Před rokem byl Robert Bezák na festivalu Pohoda. Řekl nejkrásnější frázi, jakou mohl říct, a to nebyla otřepaná fráze - že Pán Bůh je největší pohodář,“ konstatoval Bezákův přítel, kněz Marcel Koval.

Dokumentarista Petr Minařík o Bezákovi nyní chystá film. Na obrazovkách České televize by se měl objevit koncem roku. „Když jsme začali s arcibiskupem Bezákem točit, tak jsem mu říkal: 'Hele tohle si myslím, že nedopadne úplně dobře. Buďto vás udělají papežem, nebo vás sundají - já si teďka myslím spíš, že vás sundají,' a on se smál,“ podotkl Minařík.

Podle Minaříka byl arcibiskup pro Vatikán asi příliš liberální. Chodil s mladými na pivo nebo do posilovny. A oni chodili za ním do kostela. Média o něm psala jako o biskupovi 21. století. „Církev musí mít i lidi, kteří mají něco jako prorocký hlas,“ řekl kněz Anton Srholec.

Mluvčí Konference biskupů Slovenska Jozef Kováčik ale připomíná, že rozhodnutí Vatikánu je nutné respektovat. „Je přirozené, že zavládly emoce, ale chceme poukázat i na to, že velká většina věřících přijala s respektem toto rozhodnutí Svatého otce,“ poznamenal.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Arcibiskup Robert Bezák se po svém odvolání stáhl do ústraní. Skutečné důvody jeho odvolání nejsou ani po týdnu známy, stejně jako to, jaká bude jeho další budoucnost.

Vydáno pod