Čína odmítá vinu za disidentovu smrt, prý se zabil sám

Peking - Přední čínský disident Li Wang-Jang spáchal podle tamních úřadů sebevraždu. Bojovník za lidská práva zemřel začátkem června za podivných okolností v nemocnici. Podle vyšetřovatelů se měl oběsit. Tvrdí, že našli jeho otisky prstů na okenní mřížce, kde visela sebevražedná smyčka. Disidentova rodina tuto verzi smrti odmítá.

Pitva údajně potvrdila, že Liova zranění odpovídají sebevraždě. Žádné pohmožděniny, poškození orgánů ani další důkazy fyzického zápasu nebyly prý zjištěny. Příbuzní 62letého bojovníka za lidská práva nicméně namítají, že Li nikdy ani slovem nezmínil možnost dobrovolného odchodu ze života, ačkoli musel strávit dlouhá léta ve vězení a trpěl řadou vážných nemocí, včetně srdeční choroby a cukrovky.

Liův švagr Čao Pao-ču zdůraznil, že Li byl muž silné vůle a pevného ducha. Několik dní před svou smrtí veřejně slíbil, že bude pokračovat v boji za všeobecné volební právo.
   
Liovi stoupenci upozornili, že je velmi podezřelé, že Li byl nalezen se smyčkou kolem krku, ale jeho nohy se přitom dotýkaly země. Jako jeden z významných disidentů byl navíc aktivista pod přísným policejním dohledem a jeho nemocniční lůžko střežilo až deset policistů.

Čína
Zdroj: ČT24

Li býval dělníkem ve městě Šao-jang v provincii Chu-nan. Krátce po protestech na náměstí Tchien-an-men, kterých se aktivně zúčastnil, byl odsouzen k 13 letům vězení za „kontrarevoluční činnost“. Nedlouho po propuštění v roce 2001 byl znovu zatčen a odsouzen za „podněcování podvratné činnosti“ na dalších deset let. Propuštěn byl asi před rokem a od té doby byl pod stálým dozorem policie.

Li byl nalezen mrtvý 6. června v pokoji nemocnice Ta-siang v Šao-jangu, kde se léčil po propuštění z věznice. Policie následně zabavila Liovo tělo bez souhlasu rodiny. Liovi přívrženci policisty podezírají, že sebevraždu disidenta zaranžovali. Tisíce lidí z celého světa podepsaly petici s výzvou k důkladnému vyšetření okolností Liovy smrti.