Nizozemsko díky nové hrázi povyrostlo o 2 000 hektarů

Rotterdam - Nizozemsko se tento týden oficiálně zvětšilo o 20 čtverečních kilometrů. Díky nové jedenáctikilometrové hrázi u rotterdamského přístavu ze Severního moře vystoupí plocha o velikosti 3 000 fotbalových hřišť. Nově vysušené území bude sloužit jednak k rozšíření přístavu, ale také k rekreaci.

Ve středu nizozemská královna Beatrix slavnostně uzavřela poslední úsek hráze, díky níž z moře vystoupí nový poloostrov v oblasti Maasvlakte. Na tomto poloostrově začne do roku 2014 fungovat další část obřího rotterdamského přístavu, v níž budou moci kotvit i největší nákladní lodě s ponorem 20 metrů. Přístav, který je už dnes největší v Evropě, se rozšíří o pětinu.

„Rotterdam je největší přístav v Evropě, pátý největší na světě. Díky Maasvlakte se jeho postavení jen potvrdí a bude se dál rozvíjet,“ řekla při slavnostním uzavření hráze ministryně životního prostředí a infrastruktury Melanie Schultzová.

Dokončení léta trvající stavby, která stála kolem tří miliard eur (asi 76 miliard korun) je pro Nizozemce velkou událostí. Zavírání hráze se zúčastnila řada zástupců královské rodiny a v přímém přenosu ho přenášela televize. Lidé si navíc budou moci nově vzniklé pobřeží brzy užít i osobně - na jihozápadní části poloostrova totiž bude volně přístupná písečná pláž určená k rekreaci.

Sto metrů široká a 7,5 kilometru dlouhá pláž bude rájem zejména pro milovníky kitesurfingu, protože na místě jsou kvůli stálému větru pro tento sport přímo ideální podmínky. I ostatní si ale budou moci užít krásné koupání, protože výhled na nevzhledné přístavní jeřáby a betonová mola odstíní 14 metrů vysoká písečná duna.