Sardinie v plamenech: Evakuovány byly stovky lidí

Cagliari - Zhruba 800 lidí muselo opustit vesnice a hotely kvůli požárům na italské Sardinii, kterou sužují vedra. Několik hasičů se při boji s plameny zranilo. S ohněm bojují i na Sicílii, Kanárských ostrovech či v Černé Hoře. Tam se hasiči snaží před ohněm uchránit prales v údolí řeky Tara, které je zapsáno na seznamu UNESCO.

Na Sardinii se během víkendu požáry přiblížily k severovýchodnímu pobřeží a nejvíce teď ohrožují okolí městečka San Teodoro. Při explozi cisterny byli zraněni čtyři požárníci. Na místě musely zasahovat i speciální hasicí letouny.

Situaci zhoršuje silný vítr a emoce na sardinské straně vyvolává i pozdní reakce italských úřadů. Představitel provincie Olbio Pietro Carzedda kritizoval vedení civilní obrany, které z místního letiště stáhlo hasicí letadla. „S ohněm už nemůžeme bojovat holýma rukama. Je opravdu zázrak, že tu ještě nemáme žádné mrtvé,“ citovala Carzeddu agentura Ansa. 

Požár na Sardinii
Zdroj: ČT24

Nyní už na Sardinii hasí požáry i helikoptéry. Celkem přes tři desítky velkých požárů zuří i jinde v Itálii, například u města Trapani na Sicílii, v oblasti kolem apulijského Gargana a u Beneventa v Kampánii.

V Černé Hoře hasiče zaměstnává požár lesního porostu v nepřístupném kopcovitém terénu v oblasti údolí řeky Tary na sever od hlavního města Podgorica. Oheň už zničil desítky hektarů lesa a desítku domů, úřady se však hlavně snaží zabránit tomu, aby se rozšířil až do blízkého lesa Crna Poda. Tento les je součástí národního parku Durmitor a rostou v něm až 400
let staré borovice.

Požár na Sardinii
Zdroj: ČT24

Na ploše více než 1 000 hektarů hoří také na jednom z Kanárských ostrovů, na Tenerife. Z okolí vesnice Tijoco Alto bylo evakuováno 30 rodin.