Při atentátu v Damašku zemřeli vysocí představitelé syrského režimu

Damašek - Boje o Damašek pokračují i večer. Syrská armáda přesunula dělostřelectvo na horu Kásjún nad Damaškem a ostřeluje z ní předměstí Mazza a Mudamíja. Na následky zranění při atentátu na budovu bezpečnostních sil v Damašku dnes zemřel prezidentův švagr Ásif Šaukat, syrský ministr obrany Dáud Radžha i ministr vnitra Šaar. Atentátníkem byl údajně bodyguard z nejbližšího okruhu prezidenta Bašára Asada.V Sýrii se podle ruského ministra zahraničí odehrávají rozhodující boje. Rusko je ale stále proti rezoluci, která by podpořila syrské revoluční hnutí.

„Ministr obrany byl zabit během teroristického útoku, který cílil na národní bezpečnostní budovu,“ zaznělo v reportáži státní televize. Radžha byl ministrem obrany po dobu kratší než jeden rok, dříve sloužil jako šéf štábu. Podle informací BBC je Radžha na černé listině USA kvůli jeho roli v potlačení disentu. Byl údajně ortodoxním křesťanem, což je rarita v Alavity ovládané syrské armádě a vládě.

Do oblasti se nedostanou novináři

Zraněním podlehl v nemocnici také Radžhův náměstek a švagr prezidenta Bašára Asada Ásif Šaukat i ministr vnitra generál Muhammad Ibráhím Šaar. „Tento teroristický útok jen zvýší úsilí ozbrojených sil vyčistit naši zemi od ozbrojených gangů a ochránit důstojnost a suverenitu Sýrie,“ zaznělo v syrské televizi. Bezpečnostní jednotky oblast okamžitě uzavřely. Novináři mají vstup zakázán.

Dáud Radžha a Bašár Asad
Zdroj: ČT24/ISIFA

V čele resortu národní bezpečnosti stojí generál Hišám Ichtijar, o němž zatím není známo, zda se v budově v době útoku nacházel. Jednasedmdesátiletý Ichtijar je klíčovou postavou režimních represí proti povstání. Syrská armáda reagovala na atentát prohlášením, že je více než kdy před tím odhodlána potírat veškeré formy terorismu a "rozdrtit každou ruku, která
škodí národní bezpečnosti".

K atentátu se podle agentury Reuters přihlásily dvě skupiny, islamistické povstalecké uskupení Brigáda islámu a Syrská svobodná armáda (FSA). Brigáda islámu na své stránce na Facebooku uvedla, že jejím terčem bylo „krizové kontrolní stanoviště v Damašku“. Mluvčí FSA Kásim Saadaddín zase řekl: „Toto je vulkán, o jehož erupci jsme mluvili. Zemětřesení právě začalo.“

V bojích o Damašek bylo mezitím podle opozice zabito přes 60 vládních vojáků. Bitva o syrskou metropoli trvá od neděle, z města prchají civilisté. Od začátku protivládního povstání zemřelo v Sýrii podle opozičních skupin přes 17 tisíc lidí, většinou právě civilistů.

Režim prezidenta Asada podle svědků nasadil nejvíce vojáků od začátku povstání. V terénu jsou tanky i vrtulníky. Vláda mluví o teroristech, kteří se snaží ovládnout město. Opozice situaci naopak popisuje jako bod zlomu. „Střety jsou jen tři minuty od prezidentského paláce. Bašár Asad tam už není. Někde se schovává a syrská revoluce bude pokračovat až k vítězství,“ tvrdí člen opoziční Syrské národní rady Moulhem Droubi.

Násilí v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

RB OSN odložila hlasování o rezoluci

Dnešní události v Sýrii přiměly Radu bezpečnosti OSN odložit o den hlasování o rezoluci k Sýrii. „V Sýrii se odehrávají rozhodující boje. A přijetí (západní) rezoluce by představovalo přímou podporu revolučnímu hnutí. Jestliže jde o otázku revoluce, OSN s tím nemá co do činění,“ řekl Lavrov.

Rezoluce by mělavyřešit budoucnost mise pozorovatelů OSN. Ve hře jsou i dva návrhy týkající se zavedení sankcí za neplnění mírového plánu. Rusko ve svém textu požaduje „okamžité plnění“ mírového plánu zvláštního zmocněnce Kofiho Annana a navrhuje také rámec pro přechodné období v Sýrii, jak se na tom dohodli v červnu účastníci ženevské konference. Předpokládali, že bude vytvořena přechodná vláda s účastí stoupenců i odpůrců nynějšího režimu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov:

„V Sýrii se odehrávají rozhodující boje. A přijetí (západní) rezoluce by představovalo přímou podporu revolučnímu hnutí. Jestliže jde o otázku revoluce, OSN s tím nemá co do činění.“

Britský návrh ale žádá zahrnutí článku VII Charty OSN, který povoluje zavést za neplnění Annanova mírového plánu sankce včetně vojenských do deseti dnů od přijetí rezoluce. Rusko spolu s Čínou jsou zásadně proti vnějšímu vojenskému zásahu do syrského konfliktu. V RB OSN vetovaly už dva předchozí sankční návrhy. Britský ministr zahraničí William Hague uvedl, že zabití předních syrských bezpečnostních činitelů svědčí o potřebě důrazného kroku OSN k ukončení syrské krize.

I Berlín volá po větším diplomatickém tlaku. „Je jasné, že politického řešení není možné takto dosáhnout. Vyzývám proto Radu bezpečnosti OSN, aby přijala novou rezoluci,“ prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

Kofi Annan při jednání se Sergejem Lavrovem o situaci v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK / AP

V ruském textu se údajně počítá s 90denním prodloužením pozorovatelské mise, v návrhu západních států s dalším 45denním mandátem. Původní rezoluce rozhodla o vyslání 300 neozbrojených pozorovatelů do Sýrie na 90 dní. Jejich mandát skončí 21. července. Od poloviny června ale nejsou kvůli špatné bezpečnostní situaci v terénu.

Kofi Annan, zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii:

„Doufám, že najdeme společnou řeč, která nás v této kritické otázce posune dál.“

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí:

„30. června jsme na konferenci v Ženevě dospěli k nelehkému kompromisu. Nevidím důvod, proč bychom se stejně nemohli dohodnout i v rámci Rady bezpečnosti.“

Vydáno pod