Britská vláda posílá hlídat olympiádu dalších 1200 vojáků

Londýn – Britská vláda povolává na olympiádu zálohy. Kvůli zajištění bezpečnosti nasadí dalších 1200 vojáků. Vláda se tak rozhodla po skandálu, kdy vyplulo na povrch, že agentura G4S, která měla bezpečnost zajišťovat, nemá dost lidí. Už dřív vláda rozhodla o nasazení 3500 vojáků, teď povolává do akce další.

O povolání záložních jednotek rozhodl vládní výbor v čele s premiérem Davidem Cameronem. Vláda povolala vojáky poté, co agentura G4S nezajistila dostatečný počet strážců. 

„V předvečer největší události v této zemi v době míru ministři dali jasně najevo, že bychom neměli nechat nic náhodě,“ řekl dnes ministr kultury a sportu Jeremy Hunt, když oznamoval rozmístění dalších vojáků. „Vláda je nadále přesvědčena o tom, že zajistí bezpečné hry,“ dodal. 

G4S získala kontrakt na zajišťování bezpečnosti na sportovištích za 284 milionů liber. Jenže dva týdny před začátkem her zjistila, že nemá dost lidí. Slíbila jich 10,5 tisíce, dodnes ale sehnala zhruba půlku strážců. A protože bezpečnost je pro britskou vládu prioritou, rozhodla o nasazení vojáků.   

Celkový počet vojáků zajišťujících bezpečnost v Londýně má být 18 200, což je skoro dvakrát tolik, než jich je v Afghánistánu.

Premiér Cameron přislíbil, že pokud agentura svůj kontrakt nenaplní, ponese náklady na rozmístění vojáků navíc. Sama agentura se zavázala některé náklady na povolání vojáků do služby uhradit. 

Celá aféra kolem G4S vyvolala v Británii pobouření namířené proti bezpečnostní agentuře, organizátorům her i vládě, protože nechali problém zajít tak daleko.

Vydáno pod