Dohodu o omezení obchodu se zbraněmi blokují rozpory

New York - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval členské země, aby překonaly rozpory a schválily globální smlouvu o kontrole obchodu se zbraněmi. Už čtvrtý týden ji řeší konference v New Yorku. Pan Ki-mun řekl, že pokrok je malý. Dohoda by měla omezit obchod, ve kterém každý rok na celém světě proteče až 70 miliard dolarů. Jednání mají skončit dnes.

Aktivisté postavili symbolický hřbitov obětí obchodu jen kousek od sídla Spojených národů v New Yorku a požadují jasně formulovanou smlouvu, která by zastavila nelegální dodávky zbraní do konfliktních oblastí. 

„Rozhodnutí závisí na Bílém domě a prezidentu Obamovi. Jestli bude souhlasit se 'zlatým pravidlem' ve smlouvě, které by dalo vládám mandát zastavit přesun zbraní, o kterých se ví, že mohou být použité při válečných zločinech, zločinech proti lidskosti, genocidě nebo vážném porušování lidských práv,“ říká Brian Wood z organizace Amnesty International. 

Případná smlouva musí být schválená jednohlasně. Žádná země ji nesmí vetovat. Měsíc trvající jednání ale výrazný posun nepřinesla ani podle generálního tajemníka OSN. Rozporů je celá řada. Třeba Spojené státy nechtějí, aby se dohoda týkala i obchodu s municí, Čína zase odmítá zahrnout do textu restrikce na lehké zbraně. A Peking, stejně jako Moskva nesouhlasí, aby text výslovně zmiňoval humanitární důvody.

Dohodu o omezení obchodu se zbraněmi blokují rozpory (zdroj: ČT24)