Rebelové se v Halabu brání přesile vládních jednotek

Damašek - Syrské vládní jednotky zahájily dnes útok proti částem velkoměsta Halab (Aleppo), které ovládá asi 1200 rebelů. Podle agentury AP, která se odvolává na informace syrské opozice, při dnešních bojích v obchodní metropoli na severu země zemřely nejméně dvě desítky lidí. Rusko varovalo před dalším krveprolitím.

Několik dní se k víc než dvoumiliónovému městu sjížděly tisíce jednotek z Damašku a z turecké hranice. Jednotky Bašára Asada zaútočily na jihozápadní straně města za úsvitu. Největší bitva za posledních 16 měsíců, podle mnohých v celém konfliktu rozhodující, začala.

„Lidé cítí, že se schyluje k rozhodující bitvě. Obě strany jsou připravené na velké střety. Asadovi vojáci se prý chystají na matku všech bitev,“ říká Malik Kurdi, zástupce velitele Svobodné syrské armády.

Rebelové uvádějí, že zničili několik tanků. Soustřeďují se ve čtvrti Salahadín, kam taky směřuje největší nápor vládních jednotek. Na venkov odjíždí stovky rodin, které se obávají masakru. Podporu rebelům vyjádřil včera turecký premiér Erduan. „Musíme ruku v ruce postupovat proti tomuto režimu. Především kvůli těm zprávám, o kterých slyšíme z Allepa, a také vzhledem k informacím o pohybu chemických zbraní prostě nemůžeme zůstat potichu.“

Boje v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Shaam News Network

Syrská vláda nedbá na požadavky OSN a dál útočí

„Vyzývám syrskou vládu, aby přestala útočit. Násilí na obou stranách musí skončit, aby se zabránilo utrpení syrských civilistů,“ tvrdí generální tajemník OSN Pan-Ki-Mun.

V jedné z hlavních cest ve městě jsou prý roztroušené zničené a vyhořelé tanky. Agentura Reuters uvedla, že se do bojů zapojily i vrtulníky. Podle DPA se zatím povstalcům daří útoky vládních sil odrážet. V pátek podle syrských opozičníků v zemi zahynulo dalších 160 lidí. Celkový počet obětí mnohaměsíčního povstání se tak pohybuje okolo 20 000.

Rusko: Podpora povstalců rovná se krveprolití

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes po schůzce se svým japonským protějškem Koičirem Gembou v Soči varoval před tím, že zahraniční podpora syrských povstalců povede k dalšímu krveprolití. Je podle něj nutné vytvářet tlak na obě strany konfliktu, aby přestaly bojovat. Není prý možné možné očekávat, že by syrská vláda dobrovolně předala moc v zemi svým odpůrcům.

Francouzský prezident François Hollande v souvislosti s ofenzivou v Halabu vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby začala co nejrychleji jednat. Jednou ze zemí, která rebely podporuje, je Saúdská Arábie, kde se z iniciativy krále Abdalláha uskutečnila v posledních dnech veřejná sbírka na podporu „bratrů v Sýrii“. Podle saúdské tiskové agentury se v ní zatím podařilo vybrat přes 72 milionů dolarů (1,48 miliardy korun).