Csatáry u výslechu popřel, že by byl antisemita

Budapešť – Maďarský nacistický zločinec László Csátary byl dnes u výslechu, ten trval tři hodiny. Csatáry při něm popřel veškerá obvinění. Odmítl, že by byl antisemita. V Maďarsku přitom čelí obvinění, že se za druhé světové války podílel na deportaci 300 Židů z Košic na Ukrajinu, kde byli zabiti. Navíc měl jako šéf maďarské policie v košickém ghettu organizovat deportace tisíců Židů do Osvětimi.

„Popřel, že by byl antisemitou před, během i po událostech v Košicích,“ prohlásil po dnešním výslechu Csatáryho advokát. Csatáry rovněž popřel, že by měl cokoliv společného s velením policie v ghettu v Košicích i to, že by z této pozice podepisoval jakákoliv úřední akta. 

Csatáryho advokát také poznamenal, že během dnešního výslechu nepadla zmínka o případném vydání mandanta na Slovensko. Slovensko přitom ujistilo, že bude o vydání Csatáryho usilovat, soud musí ale rozhodnout o vydání zatykače. Právníci připomínají, že ještě před případným vydáním zatykače na Csatáryho bude soud muset formálně změnit původní rozsudek smrti na doživotní vězení. 

Za své činy byl totiž Csatáry už odsouzen v Československu v roce 1948. Dostal tehdy trest smrti. Csatáry ale uprchl do zahraničí a léta se skrýval. Do poloviny 90. let se ukrýval v Kanadě. Když se o něj kvůli jeho minulosti začaly zajímat kanadské úřady, odjel do Maďarska, kde nerušeně žil až do nedávného zadržení.

Vydáno pod