Má v kebabových vraždách prsty Ku-Klux-Klan?

Berlín - Dva policisté na jihozápadě Německa byli členy lokální odnože americké rasistické organizace Ku-Klux-Klan. Oba muži jsou navíc stále ve službě. Jedná se přitom o kolegy mladé policistky, kterou v dubnu 2007 zavraždili příslušníci neonacistické skupiny Národně socialistické podzemí (NSU). Ti také spáchali tak zvané „kebabové vraždy“, když v letech 2000 až 2007 zabili v Německu nejméně deset lidí. Tisk spekuluje o možném napojení německého Ku-Klux-Klanu na neonacistické vrahy.

Příslušnost obou policistů k německé odbočce Ku-Klux-Klanu potvrdilo ministerstvo vnitra spolkové země Bádenska-Württemberska. Před pěti lety byli kolegy 22leté Michele Kiesewetterové, zastřelené v Heilbronnu v policejním autě ranou do hlavy. Její služební zbraň se našla loni v obytném automobilu, v němž si vzali život členové NSU Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt, aby unikli zatčení. To, že jsou oba muži stále ve službě, vysvětlil mluvčí ministerstva tím, že dvojice k organizaci patřila jen krátce a již dříve to pro ni mělo „disciplinárně-právní důsledky“. Jejich povahu ale neupřesnil.

Ku-Klux-Klan vznikl na jihu USA v roce 1865 a jeho příslušníci nechvalně prosluli útoky na černošské obyvatele a na zastánce zrušení otroctví. Při svých raziích nosili na hlavě bílé kápě, jež se staly nejznámějším symbolem hnutí. Dnes má Ku-Klux-Klan v USA na 5 000 až 8 000 stoupenců sdružených ve více než stovce nezávislých skupin.

Do Německa se hnutí dostalo v 80. letech minulého století s americkými vojáky v tehdejším západním Německu. Nikdy tam však nevytvořilo stabilní organizaci a kvůli třenicím mezi jednotlivými lokálními uskupeními v minulém desetiletí pravděpodobně zaniklo. Poslední výroční zpráva kontrarozvědky činnost Ku-Klux-Klanu v Německu vůbec nezmiňuje.

Na možnou spojitost mezi vraždou mladé policistky a německým Ku-Klux-Klanem upozornil deník Bild, podle něhož jeden z policistů byl přímým nadřízeným Kiesewetterové a mohl neonacistům dodávat informace. Pachatelé totiž přesně věděli, kde policistka dělá polední přestávku a že se neplánovaně vrátila dřív do služby z dovolené. Policista ovšem toto podezření kategoricky odmítl.

Už dříve se ukázalo, že vražda mladé ženy nejspíš nebyla náhodná. Policistka pocházela z durynské obce Oberweissbach, kde Böhnhardt opakovaně pobýval a podporovatelé NSU tam provozovali hostinec, o jehož pronájem neúspěšně usiloval člen rodiny Kiesewetterů. 

Ministerstvo vnitra Bádenska-Württemberska potenciální napojení německého Ku-Klux-Klanu na NSU nekomentovalo. Spolkové státní zastupitelství v Karlsruhe reagovalo prohlášením, že v tomto případě nesleduje žádnou novou stopu, která by ke Ku-Klux-Klanu vedla. Vraždu policistky prý nadále připisuje výhradně NSU.

Neonacistickou skupinu, označovanou podle místa úkrytu také jako buňka ze Zwickau, tvořili Mundlos, Böhnhardt a Beatte Zschäpeová. Kromě Kiesewetterové zavraždili nejméně devět drobných živnostníků přistěhovaleckého původu a na svědomí mají i dva bombové útoky v tureckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004 s více než dvěma desítkami zraněných a minimálně 14 přepadení bank. K činům se přihlásili ve videonahrávce, kterou objevili vyšetřovatelé loni na podzim po rozkrytí skupiny. Z neonacistického tria je naživu pouze Zschäpeová, která čeká ve vazbě na soud.