Rumuni nevědí, kolik jich je. Proto soud odložil platnost referenda

Bukurešť – Rumunský ústavní soud odložil rozhodnutí o platnosti nedělního referenda, při kterém se rozhodovalo o odvolání prezidenta Traiana Baseska, na 12. září. Úřady musí totiž zjistit přesný počet obyvatel. Verdikt zatím neumožňuje Baseskův návrat do úřadu. Prezidentské pravomoci nadále vykonává prozatímní prezident Crin Antonescu.

„Pokud se ptáte mě, referendum by mělo být anulováno. Všechno je založeno na špatných datech,“ prohlásil soudce ústavního soudu Aspazia Cojocaru. 

V neděli sice drtivá většina hlasujících předchozí odvolání Baseska parlamentem podpořila, nicméně k volebním urnám se jich nedostavila zákonem stanovená polovina, ale jen 46,24 procenta z nich. Hlasování tak bylo nejprve prohlášeno za neplatné a středopravicový politik, nepopulární především kvůli prosazování tvrdých úspor, se podle těchto výsledků mohl vrátit do úřadu, i když si ho v něm nepřálo 87,52 procenta hlasujících.   

Nyní byl však zpochybněn výpočet skutečného počtu oprávněných voličů, který vycházel z údaje 18,2 milionu Rumunů, což je ale starý údaj sčítání lidu. Výsledky sčítání z roku 2011 ovšem podle prvních výsledků ukázaly, že se počet obyvatelstva v Rumunsku snížil asi o dva miliony lidí. Oficiální data však budou známa až v září.   

Proces odvolání prezidenta spustila po vnitropolitických sporech vláda levého středu. Baseska odvolal parlament kvůli tomu, že údajně překročil své pravomoci, když prý zasahoval do činnosti vlády a soudního systému. Politik obvinění popírá.