V Chile zakázali dávat k jídlu dětské hračky

Santiago de Chile - Chilské úřady vytáhly do boje s dětskou obezitou. Potravinovým řetězcům s rychlým občerstvením zakázaly prodávat jídlo s ukrytými hračkami. Ty podle nich lákají děti na nezdravé výrobky. Hračkám ukrytým v krabičkách s jídlem tak podle nového zákona odzvonilo.

Podle chilských úřadů čísla o dětské obezitě bijí na poplach. Čtvrtina Chilanů ve věku šesti let se potýká s nadváhou. 

Získat dětskou pozornost nabízením pohádkových figurek, samolepek nebo různých soutěží není podle zastánců zákona fér. Úřady proto zakázaly přidávat hračky k jídlu. Kritiku směřují nejen k restauracím, ale i k výrobcům například zmrzlin nebo cereálních pamlsků. 

„Je potřeba dosáhnout dvou důležitých věcí – ta těžší je naučit lidi, jak číst etikety a poznat, které jídlo je zdravé. To dá hodně práce. V druhé řadě, pokud je to možné, je třeba se dohodnout se společnostmi, aby nové normy dodržovaly,“ říká chilský ministr zdravotnictví Jamie Manalich.

Senátor Guido Girardi:

„Ti, kteří používají klamavou reklamu, zneužívají děti a patří k pedofilům 21. století.“

Zákon vstoupil v platnost před začátkem prázdnin a zatím se s velkým respektováním ze strany výrobců potravin nesetkal. Úřady proto hrozí pokutami. K podobným krokům už se v minulosti odhodlalo třeba San Francisco.

V Chile zakázali dávat k jídlu dětské hračky (zdroj: ČT24)