Írán úspěšně otestoval novou balistickou raketu

Teherán - Írán úspěšně provedl test vylepšené verze balistické rakety krátkého doletu Fateh 110, jež je vybavena řídicím systémem. Pokus byl úspěšný a jeho cílem bylo podle ministra obrany Ahmada Vahídího ověřit schopnost zasáhnout pevné cíle na zemi i na moři. Vahídí prohlásil, že raketa je „odstrašovací“ zbraň. Prý bude použita „jen proti těm, kdo mají špatné úmysly vůči Íránské islámské republice“.

Ministr neupřesnil, kdy se pokus odehrál. Řekl pouze, že raketa má dolet přes 300 kilometrů a může zasáhnout cíle v Perském zálivu a v Ománském zálivu, stejně jako na pevnině. Írán často informuje o testech svých raket a realizuje také častá vojenská cvičení s ohledem na to, že Izrael, respektive Spojené státy nevylučují možnost útoku proti íránským jaderným zařízením. 

Z pohledu Západu by šlo o případ, že selžou všechny diplomatické a jiné mírové prostředky, které mají přimět Teherán, aby se vzdal svého kontroverzního jaderného programu. Zatímco Íránci ujišťují, že tímto programem sledují pouze mírové cíle, Západ se obává, že chtějí získat jadernou zbraň.   

Rakety jsou zatím jedinou zbraní Íránu schopnou zasáhnout cíle mimo jeho území. Země nemá moderní letectvo ani tak mocné loďstvo. O počtech íránských raket nejsou přesné informace. Teherán tvrdí, že má pět desítek různých typů raket, většinou odvozených od raket ruských, čínských nebo severokorejských. Podle západních odborníků Írán disponuje několika desítkami balistických raket Šahab 3 a Sedžíl 2, jež mohou zasáhnout Izrael nebo americké objekty v regionu.