Rumunský ministr vnitra rezignoval, premiér mění vládu

Bukurešť - Rumunský ministr vnitra Ioan Rus rezignoval na svou funkci, a to kvůli sporům o platnost červencového referenda, v němž se rozhodovalo o setrvání prezidenta Traiana Baseska v úřadu. Rus svůj krok zdůvodnil tím, že z vlády odchází kvůli „nepřijatelným tlakům“ a kritice, která se na jeho úřad snesla právě kvůli referendu. „Některé hranice, co se týče mé osobní cti, považuji za nepřekročitelné. Nemohu připustit, aby se ministerstvo vnitra podílelo na nedodržování zákonů,“ citovala ministra rakouská agentura APA. Premiér Victor Ponta později oznámil, že vyměnil ministry spravedlnosti a zahraničí a tři další členy svého kabinetu. Ponta také řekl, že chce změnit vládní strategii.

K lidovému hlasování se nedostavil dostatečný počet lidí, a proto bylo prohlášeno za neplatné. Politici však výsledky zpochybnili a o Baseskově osudu definitivně rozhodne teprve ústavní soud. 

Nyní se hraje hlavně o to, zda bylo hlasování skutečně neplatné. K volebním urnám se v červenci dostavilo 46,24 procenta voličů, a nikoli zákonem stanovená polovina. I když drtivá většina - 87,52 procenta hlasujících - odvolání Baseska podpořila, zůstal nepopulární středopravicový prezident ve funkci. Ti, kdo proti neplatnosti referenda protestují, ale poukazují na to, že volební komise vycházela ze zastaralých dat o počtu obyvatel. 

Výsledky sčítání lidu z roku 2011 podle všeho ukazují, že počet obyvatelstva v Rumunsku se snížil asi o dva miliony lidí. Oficiální data však budou známa až v září. Právě v září se také sejde ústavní soud, který s konečnou platností o výsledcích referenda rozhodne. Soud minulý týden odložil rozhodnutí, zda referendum o odvolání Baseska opravdu neplatí. Pontova středolevicová vláda vede už řadu týdnů boj s prezidentem Baseskem, zástupcem pravého středu. Politické rozhodování v nejchudší zemi Evropské unie je kvůli jejich sporu zablokované.

Rozhovor s Alexandrem Tolčinským (zdroj: ČT24)
Vydáno pod