Rafinérie v plamenech - obyvatele San Franciska dusí kouř

San Francisco - Americkým hasičům se stále nepodařilo uhasit mohutný požár v rafinérii na předměstí kalifornského San Franciska, přestože ho již dostali pod kontrolu. Podle serveru washingtonpost.com muselo několik stovek lidí do nemocnice, protože měli problémy s dýcháním. Kouř a plameny jsou vidět na míle daleko.

Rafinérie společnosti Chevron zpracovává čtvrt milionů barelů ropy denně. Plameny ji zachvátily včera pozdě večer místního času. Předcházela jim série explozí. Z továrny se šíří hustý černý kouř plný škodlivých látek. Úřady proto nařídily obyvatelům, aby nevycházeli z domovů.

Lidi trápí hlavně dušnost

Lékař působící ve zdravotním centru v San Pablo, městu nacházejícím se poblíž rafinérie Chevron, řekl, že zhruba 200 lidí vyhledalo pomoc a příjezd dalších pacientů je očekáván. Několik desítek lidí si přišlo na pohotovost stěžovat na dušnost, ale žádný z nich nebyl vážně nemocný.

Hořící rafinérie na předměstí San Franciska
Zdroj: ČT24

Obyvatelé prohlásili, že slyšeli hlasité výbuchy včera kolem čtvrt na sedm odpoledne místního času, když požár vypukl, ačkoli úředníci nemohli tyto zprávy hned potvrdit.

Hořící rafinérie na předměstí San Franciska
Zdroj: ČT24

Třiadvacetiletá Daniela Rodriguezová sdělila Contra Costa Times, že slyšela výbuch a poté hodinu trvalo, než dostala automatické volání, aby zůstala doma. „Cítila jsem nevolnost a točila se mi hlava,“ popsala žena.