Megaupload se podle jeho zakladatele vrátí. A bude „nezničitelný“

Wellington - Zakladatel serveru pro sdílení souborů Megaupload.com Kim Schmitz chystá jeho „nezničitelnou“ verzi. Uvedl to na sociální sítí Twitter. Informoval rovněž o vytvoření internetového obchodu s hudbou. Web prý spatří světlo světa už do konce tohoto roku. Schmitz byl nedlouho po svém zatčení propuštěn do domácího vězení. Termín stání o jeho případném vydání do USA novozélandská justice stanovila na 25. března 2013.

Schmitz návrat Megauploadu zmínil ve svém červencovém sdělení na Twitteru. „Vím, na co všichni čekáte. Je na cestě… Větší. Výkonnější. Rychlejší. Stoprocentně bezpečný a nezničitelný,“ uvedl Schmitz, aniž zmínil Megaupload.com. Schmitz, který je znám jako Kim Dotcom, informoval i o vytvoření webu Megabox, který se má podobat internetovým obchodům s hudbou, bude ale obcházet velká vydavatelství. Web prý bude spuštěn do konce roku.

Publicista Jan Lodl:

„Jde mu jednoduše o to vydělat peníze. Byl známý svým nákladným životem. Zkouší tedy najít jinou cestu k penězům.“

„Libuje si ve velkých oznámeních. Potřebuje přitáhnout pozornost médií, veřejnosti i uživatelů, kteří budou platit, k novému projektu, který připravuje,“ míní publicista Jan Lodl. Nový server bude zřejmě bránit sdílení dat a to využije Dotcom u soudu. Podle Lodla množství dat, která uživatelé mají, roste. „Řada lidí potřebuje třeba fotky zálohovat, velká úložiště určitě mají budoucnost,“ konstatoval publicista. 

Americké úřady server v lednu nechaly uzavřít a obvinily jeho majitele z porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví. Odborníci předtím řadili Megaupload.com mezi patnáct nejnavštěvovanějších serverů na světě.

Kim Schmitz alias Dotcom
Zdroj: ČT24

Německého rodáka Schmitze v lednu na žádost americké FBI zadržely novozélandské úřady. USA usilují o Schmitzovo vydání, protože server Megaupload.com podle nich sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů.

Megaupload
Zdroj: ČT24

Schmitz a jeho spolupracovníci touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 milionů dolarů (přes 3,5 miliardy korun). Schmitzovi právníci tvrdí, že společnost pouze nabízela online úložiště dat, a odmítají americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a z vydírání.

Komentář Jana Lodla (zdroj: ČT24)