Za vztyčení vlajky zatkli Japonci pět Číňanů

Tokio - Japonská policie zatkla pětici čínských aktivistů, kteří se vylodili na sporných ostrovech Senkaku (Tiao-jü-tchaj) ve Východočínském moři. Území si nárokují Peking i Tokio. Na neobydleném kusu skály vztyčili čínskou vlajku a krátce poté skončili v rukou japonské pobřežní hlídky. Ta později zadržela zbývajících devět čínských aktivistů, kteří zůstali na plavidle. Peking si na postup Japonců chce oficiálně stěžovat. Před japonským velvyslanectvím v Pekingu se konala protestní demonstrace. Aktivisté svou akci naplánovali na výročí kapitulace Japonska na konci druhé světové války, které připadá právě na dnešek.

Podle japonské televize NHK aktivisté dorazili na své lodi k souostroví v 16:30 místního času a sedm z nich pak doplavalo až k jednomu z ostrovů, navzdory varování japonské stráže. Dva aktivisté se po chvíli vrátili do člunu, pět jich ale na ostrově zůstalo a japonská stráž je zadržela. K žádnému konfliktu přitom nedošlo.

„Potvrzujeme, že několik aktivistů se vylodilo na Uocuridžimě,“ řekl představitel japonské hlídky s poukazem na jeden z ostrovů sporného souostroví, které Japonci nazývají Senkaku a Číňané Tiao-jü-tchaj. Dalších devět osob Japonci zadrželi „za ilegální vstup“ na japonské území, uvedl místní představitel japonské pobřežní stráže na ostrově Okinawa. V rukou úřadů je také rybářská loď, která se plavila pod čínskou vlajkou. Naposledy čínští aktivisté na ostrov připluli v roce 1996. Sedm z tehdy zatčených bylo rychle repatriováno.

Souostroví spravuje Japonsko, ale nárok na něj si dělají i Čína a Tchaj-wan. Jedná se o neobydlený kus země, který je ale obklopen bohatými lovišti ryb. Okolní moře také podle předpokladů skrývá významné zásoby ropy a zemního plynu.

Akce 14 čínských nacionalistů z Hongkongu a z Macaa byla symbolicky naplánována na 15. srpna, tedy na výročí kapitulace Japonska na konci druhé světové války v roce 1945. Cílem aktivistů, kteří vypluli v neděli z Hongkongu, bylo údajně viditelně protestovat proti plánované návštěvě japonských poslanců na ostrovech. Nové napětí vyvolalo červencové prohlášení japonského premiéra Jošihika Nody, že Tokio uvažuje o koupi těchto ostrovů. Noda rovněž prohlásil, že Japonsko je připraveno bránit ostrovy i vojensky. Čína na to reagovala obdobně, a sice že ani ona nebude váhat použít k obraně souostroví sílu.

Čínsko-japonský spor o ostrovy se vyhrocuje (zdroj: ČT24)

Na protest proti japonské politice kolem sporných ostrovů se dnes u budovy japonského velvyslanectví v Pekingu konala demonstrace. Nápisy na některých transparentech vyzývaly k vyhlášení války Japonsku.

Mluvčí japonské vlády Osamu Fudžimura zdůraznil, že historicky i podle mezinárodního práva Japonsko tyto ostrovy vlastní, a proto neexistuje prostor pro zpochybňování jeho svrchovanosti. Vniknutí Číňanů na jeden z ostrovů i jejich zatčení označil za „krajně politováníhodné“. Japonsko připomíná, že ještě před zhruba sto lety kontrolovalo pět hlavních ostrovů Senkaku. Od té doby čtyři z nich prodalo soukromým vlastníkům, pátý zůstal ve vlastnictví státu. Japonská vláda vyplácí za držení těchto čtyř ostrovů jakousi rentu, aby nemohly být prodány podezřelému zájemci.