Rusko odmítá bezletovou zónu nad Sýrií

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v rozhovoru pro televizní stanici Sky News Arabia uvedl, že takové opatření, byť by jeho cílem byla ochrana civilistů, je pro Moskvu nepřijatelné. Žádný z členů Rady bezpečnosti OSN nyní o vznik bezletové zóny nad Sýrií neusiluje, americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ale minulý týden uvedla, že vyhlášení zóny nemůže vyloučit. Velmoci nejsou v názoru na řešení situace jednotné.

„Záležitosti spojené s bezpečností obyvatelstva musíte řešit pomocí metod, s nimiž pracuje mezinárodní humanitární právo,“ řekl Lavrov. „Je nepřijatelné, abyste se z vojenských důvodů pokoušeli vytvořit bezletové zóny a bezpečnostní zóny a odvolávali se při tom mezinárodní krizí,“ dodal.

Clintonová před týdnem po jednáních v Turecku uvedla, že pro vytvoření bezletové zóny nad městem Halab pro zajištění větší bezpečnosti tamních obyvatel „je třeba hlubší analýza“. Halab patří mezi oblasti, kde jsou střety mezi režimem prezidenta Bašára Asada a opozicí nejkrvavější.

Násilnosti v Sýrii trvají už téměř půldruhého roku. Konflikt si podle syrské opozice vyžádal přes 20 000 obětí. Zároveň se prohlubuje humanitární krize v zemi; podle šéfky humanitárních operací OSN Valerie Amosové pomoc potřebuje už 2,5 milionu Syřanů.

Vydáno pod