Evropa se potí o sto šest…a ještě pár dní bude

Paříž - Vlna veder zasáhla celou Evropu. Teploty až 39 stupňů hlásí Paříž, Florencie nebo Bukurešť. Úřady varují před požáry a extrémním suchem, nemocnice jsou v pohotovosti. Víc než 31 stupňů je i ve Švýcarsku nebo Dánsku. Vedra v dalších dnech zůstanou hlavně ve střední a jižní Evropě. Teploměry v Bratislavě ukazovaly až 38 stupňů a lékaři varovali, aby lidé nevycházeli ven. V Itálii a Španělsku se celý týden čekají teploty okolo 35 stupňů. Vysoké teploty má na svědomí tlaková výše. Ta do Evropy přinesla horký vzduch z Afriky. Azorské ostrovy mezitím bez hlášených obětí přečkaly přechod hurikánu. To se nedá říct o Vietnamu, kde tajfun Kai Tak zabil pár desítek lidí. Americký kontinent, konkrétně Kalifornie zase hlásí rozsáhlé požáry. Tisíce lidí musely utéct z domova.

Tisíce Britů vyrazily k moři

Zatím nejteplejší den představovala neděle pro Brity žijící na východě a jihovýchodě Anglie. Rtuť teploměru dosáhla v Suffolku až na 32,4 stupně Celsia. Podle centra BBC byla nejvyšší teplota zaznamenána v Cambridge, kde bylo 30,9 stupně. Tisíce Britů vyrazily kvůli vysokým teplotám k moři, což představuje značný nápor pro pobřežní hlídku.

Vlna horka zalila také letoviska na italské a francouzské riviéře. Mezi turisty se tak na plážích vmísili i místní obyvatelé, kteří u vody hledají úlevu od vedra. O stín pod slunečníky se tvrdě bojuje. „V srpnu se tu na pláži skoro nedá najít místo,“ konstatovala jedna z obyvatelek. Na horké počasí myslí rovněž Brusel. Jeho směrnice nařizuje, aby zaměstnanci měli v pracovních místostech přiměřenou teplotu.

Evropu zasáhla vlna veder (zdroj: ČT24)

Vysoké teploty a sucho stojí za požáry, které sužují jižní část Evropy. V Chorvatsku musely úřady dočasně uzavřít několik silnic v okolí Trogiru a provoz přerušilo i letiště ve Splitu. Stovky hasičů bojují třetím dnem také s rozsáhlým požárem, který ničí lesy a zemědělskou půdu na ostrově Chios ve východním Řecku. Plameny zatím sežehly území o rozloze asi 7 000 hektarů.

V Evropě řádí Lucifer, jak vlnu vedra nazývají Italové

Kromě jihu kontinentu zasáhly vysoké teploty celou střední Evropu. Německo, Rakousko nebo Polsko. Ve Wroclavi bylo 36 stupňů. „Je to tragické. Musíme se s tím nějak vypořádat. Čekáme, až nás vyžene policie,“ prohlásila turistka. Nezvykle teplo bylo i na severu kontinentu. Jedenatřicet stupňů si na místní pláži užívali obyvatelé dánské Kodaně.

Extrémní teploty
Zdroj: ČT24/ISIFA

Přes Azorské ostrovy se mezitím přehnal hurikán Gordon. Podle amerického Národního centra pro hurikány (NHC) dosáhl druhého stupně na pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici. Hurikán provázel vítr o rychlosti až 165 kilometrů v hodině. Přechod hurikánu nad některými z devíti ostrovů tvořících Azorské souostroví si naštěstí nevyžádal žádné zraněné. Záchranáři se museli vypořádat jen s lokálními bleskovými záplavami.

Po přechodu souostroví hurikán začal ztrácet na síle a podle odhadů amerických expertů by se měla během dne rychlost jeho poryvů dále snižovat a hurikán by se měl změnit na tropickou cyklónu.

Tajfun Kai Tak vzal život desítkám Vietnamců

Nejméně 27 mrtvých si zase vyžádal tajfun Kai Tak, který se o víkendu přehnal přes severní Vietnam. Na pevninu tajfun narazil v pátek a přinesl s sebou intenzivní deště a silný vítr. Poškozeno bylo téměř 12 tisíc domů a 23 tisíc hektarů polí s úrodou se ocitlo pod vodou.

Podle úřadů požár, který postihl severní Kalifornii a vyhnal z domovů tisíce lidí, způsobil jeden z asi 900 blesků, které v oblasti udeřily během sobotní silné bouře. Plameny ohrožují několik menších měst a už zničily přinejmenším sedm domů. Zatím ale v souvislosti s požárem nebyl nikdo zraněn.

Ilustrační foto
Zdroj: Gaylon Wampler/AP/ČTK

V Kalifornii vyhlášen nouzový stav

Kalifornie již vyhlásila v okresech, které požár postihl, stav nouze. Červený kříž zřídil ve městě Redding ležícím nedaleko ohrožené oblasti evakuační centrum. Do boje s plameny se pustilo asi 1 000 hasičů, k hašení využívají mimo jiné dvě desítky letadel, která shazují do ohně vodu a chemické hasicí prostředky. Požár ale zatím stále není pod kontrolou.
   
S požáry se potýkají i další státy na západě Spojených států. V Idahu spálil oheň, který se rozšířil po požáru havarovaného auta, už 356 kilometrů čtverečních porostu. Hasiči se snaží zastavit postup plamenů směrem k hlavnímu městu státu.