Obézním lidem postupně odumírá mozek

Londýn - Obezita není jen o tom cítit se špatně před zrcadlem a snášet narážky ostatních. Vědci zjistili, že nadváha působí i na mozek - zpomaluje myšlení a může vést ke zvýšení rizika demence. Odborníci si zatím nejsou jisti, proč tomu tak je. Na vině mohou být metabolické změny, mezi něž patří vysoká míra cukru v krvi nebo zvýšený cholesterol. V práci, která byla publikována v časopise Neurology, byl více než deset let sledován zdravotní stav zhruba šesti tisíců britských občanů. Informoval o tom britský server BBC.

Účastníci, kteří byli ve věku mezi 35 a 55 lety, prošli testy na paměť a další poznávací schopnosti celkem třikrát v průběhu deseti let. Obézní jedinci, u nichž probíhaly metabolické změny, dopadli nejhůře - v porovnání s ostatními byl zaznamenán pokles duševního výkonu.

Shirley Cramerová:

„Zatímco studie se sama o sobě soustředí na kognitivní úpadek, předchozí výzkum ukázal, že zdravá strava, pravidelné cvičení, absence kouření a kontrolovaný krevní tlak a cholesterol ve středních letech mohou pomoci předejít demenci. Svého zdravotního stavu bychom si měli ale všímat v průběhu celého svého života.“

Experti ale zdůraznili, že k hlubším závěrům je třeba dalších výzkumů týkajících se mimo jiné toho, nakolik se na těchto zjištěních podílí genetická výbava jedinců či to, jak daní lidé k obezitě přišli.

Obezita
Zdroj: ČT24

„Zatím nevíme, proč nadváha spolu s metabolickými změnami vede k nižší výkonnosti mozku, ale s tím, jak počet obézních lidí narůstá, bude nutné se na tuto oblast zaměřit,“ míní Shirley Cramerová z centra na výzkum Alzheimerovy choroby v Británii.