Todd Akin: Omlouvám se… ale té kandidatury se nevzdám

Washington - Republikánský kandidát za Missouri Todd Akin chce dál bojovat o senátorské křeslo. Odmítl výzvu části členů Republikánské strany, aby kandidaturu stáhl kvůli svému výroku, že ženské tělo má mechanismy, které v případě skutečného znásilnění zabrání těhotenství. Pětašedesátiletý politik se za svůj kontroverzní výrok už v pondělí omluvil a dnes tak prostřednictvím videa zveřejněného na internetu učinil znovu.

„Znásilnění je zločin. Použil jsem špatná slova nesprávným způsobem a za to se omlouvám. Fakt je, že znásilnění může vést k otěhotnění. Pravdou je, že znásilnění má mnoho obětí. Chyba, kterou jsem udělal, byla ve slovech, jež jsem použil, ne v mém srdci. Žádám vás o odpuštění,“ prohlásil Akin.

Republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney i další představitelé strany vyzvali Akina, aby vzdal svou kandidaturu do Senátu. Obávají se, že skandál poškodí v listopadových volbách nejen Akinovu kampaň, ale celou partaj. Jeho výrok označili ho za urážlivý a neomluvitelný. Vedení strany také zastavilo finanční podporu pro Akina v souboji, od něhož si strana dříve slibovala převzetí senátorského křesla od konkurenčních demokratů.

Akin nicméně i přes tlak vlastní strany v zápasu o místo v Senátu za stát Missouri setrval. „Dobří lidé v Missouri mě nominovali a já nejsem někdo, kdo by se vzdával,“ prohlásil. Doplnil, že ještě ani nezačal skutečně bojovat. O půlnoci našeho času kromě toho skončila lhůta, do níž mohl být za Akina případně být vybrán jiný kandidát. Jako protikandidátka se mu ve volbách do Senátu 6. listopadu postaví demokratka Claire McCaskillová.

Akin dlouhodobě bojuje proti potratům a v neděli večer v televizním rozhovoru vysvětloval, že odmítá ukončení těhotenství i v případě, kdy žena otěhotněla při znásilnění. „Zdá se mi, podle toho, co jsem slyšel od doktorů, že je to opravdu vzácné. Pokud jde o skutečné znásilnění, má ženské tělo způsoby, jak se pokusit celou věc zastavit,“ řekl.