Usychající Amerika a Rusko poženou ceny jídla nahoru

Washington/Moskva - Spojené státy dál sužují extrémní sucha, která jsou nejhorší za posledních 50 let. Zemědělci na Středozápadě už vědí, že sklizeň klíčových plodin – kukuřice a sójových bobů - bude nízká. Výkupní ceny rostou už třetí měsíc a pravděpodobně zvednou ceny potravin nejen v USA. Kvůli suchu stojí i lodní doprava na Mississippi v Severní Karolíně; obvykle mohutná řeka není splavná několik dní a nízká hladina uvěznila u břehů přes 90 lodí.

Vedra v USA začala příliš brzy a teploty dosahují 38 stupňů. Ceny kukuřice šplhají k rekordním výškám - od června vyskočily o 68 procent, u sójových bobů o 39 procent. Meteorologové sice o víkendu čekají mírné deště, lepší sklizni ale nejspíš nepomohou.

Ruská pšenice
Zdroj: ČT24

S horší úrodou se potýká také Latinská Amerika a podobně je na tom ruská pšenice. V březnu ruský prezident Vladimír Putin ohlašoval velkolepé zemědělské plány, že by Rusko mělo letos vyvézt skoro třicet miliard tun pšenice a stát se tak po Spojených státech druhým největším exportérem na světě. O půl roku později je jasné, že tomu tak nebude. Ruskou úrodu totiž podruhé za pět let zdecimovala vlna sucha. 

Pesimisté nyní odhadují, že Rusko sklidí méně než půlku loňského množství pšenice. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství Moskva opakovaně ujistila, že navzdory nižší produkci půjde 12 milionů tun pšenice na vývoz. Globální obchodníci ale stále nevylučují, že Rusko může zastavit export pšenice, aby jí samo mělo dost. Celosvětově by to mohlo prudce zvýšit ceny potravin.

Na jih Ruska se kromě toho vrátily povodně, které tu v červenci připravily o život na 150 lidí. Voda zatopila stovky domů a připravila o život nejméně čtyři jejich obyvatele. Tři lidé se pohřešují. V postižené oblasti byla přerušena dodávka elektřiny a plynu, evakuováno bylo několik nemocnic. Povodeň postihla oblast ruské Kubáně při březích Černého a Azovského moře. Armáda ze zasažených oblastí evakuovala 1 500 lidí. Po celé oblasti Krasnodaru nefunguje elektřina. Na sociálních sítích si lidé stěžují, že opět nebyly slyšet varovné sirény.

Velké sucho ale nadělalo problémy i v dalších zemích Evropy včetně Česka a Slovenska. Vlády obou zemí proto přišly s plány, které by měly zemědělcům pomoci pokrýt škody. Česko vyplatí zemědělcům část dotací dopředu. Slovensko jim zase poskytne levné úvěry, úlevu na daních nebo se například vrátí i k zelené naftě.