Do Mekky přijely miliony muslimů, začala hadždž

Mekka – Přes 1,7 milionu muslimů ze 150 zemí a téměř milion místních se sjelo do saúdskoarabské Mekky, kde začaly obřady velké pouti. Po rituálním obcházení svatyně Kaaby se poutníci autobusy, vlaky i pěšky vydali na pětikilometrovou cestu do údolí Míná, kde se ubytují před čtvrtečním celodenním modlením na pahorku Arafát. V pátek a v následujících dvou dnech nastává rituální kamenování Satana.

Na bezpečnost poutníků dohlíží 25 700 policistů, k případnému zásahu je připraveno 20 000 členů zdravotnického týmu. V rámci urychlení platí zákaz používat vozidla pro méně než 25 osob, osobní vozy k místu rituálů nesmějí vůbec.

Hadždž je jedním z pěti pilířů islámu, účast na ní ale není levná. Domácí poutníci za povolení platí v přepočtu až 113 000 korun, cizinci pak podle cen stanovených v jejich zemích. Nejvyšší duchovní nechali v posvátném okrsku zřídit pět poradenských center, jejichž personál, ovládající dohromady 32 jazyků, je připraven řešit dotazy poutníků. Za ekvivalent 2 300 korun si v nich mohou poutníci obstarat kupon na odběr obětních zvířat, předplacené telefonní karty, pohlednice i příslušenství k mobilním telefonům.