V Sýrii na čtyři dny utichly zbraně

Damašek - Přesně v 5:00 SELČ začalo v Sýrii oficiálně platit dočasné čtyřdenní příměří, které vyjednal zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí. To má platit po celou dobu muslimského svátku Íd al-Adhá. Na syrských bojištích od dnešního rána proto zavládl klid, ten je ale podle zástupců syrské opozice velmi křehký a může kdykoli skončit. Ještě dnes v noci se v ulicích na předměstí Damašku ozývala střelba a výbuchy.

Syrská státní televize dnes ráno vysílala záběry prezidenta Bašára Asada, jak se při příležitosti muslimského svátku modlí v damašské mešitě. Prezident se usmíval a působil uvolněným dojmem. Během noci pravidelné jednotky syrské armády ostřelovaly jižní předměstí Damašku z děl. Terčem byly čtvrti, odkud povstalci podnikali útoky proti syrské armádě. Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček potvrdil, že příměří se dnes zatím dodržuje.

Armáda počítá s dodržením příměří do pondělka

Syrská armáda i opozice na příměří přistoupily s mnoha podmínkami, které dodržení dohody ohrožují. V prohlášení armáda uvedla, že počítá s dodržením příměří do pondělka. Ponechala si však právo přerušit klid zbraní v případě, že zaútočí povstalci. Nejednotná opozice je povětšinou skeptická ke slibům armády a její nejradikálnější složky se rovnou k příměří odmítly připojit.

Naposledy příměří vyjednal v dubnu bývalý zmocněnec pro Sýrii Kofi Annan. To však trvalo jen krátce. Proto ani teď Asadův režim nedostává moc důvěry. Skepsi doprovázející vyhlídky na klid zbraní podpořil i noční dělostřelecký útok vládních vojsk na předměstí Damašku, při němž mělo být zabito 17 civilistů.

OSN však chce tentokrát klid zbraní využít k distribuci humanitární pomoci 13 tisícům syrských rodin, které se nacházejí v místech bojů a k nimž se humanitární organizace dosud nedostaly. Připraveno je pro ně 550 tun potravin a nejnutnějších potřeb.