Medvěděvovi se nelíbí věznění Pussy Riot

Moskva – Ruský premiér Dmitrij Medvěděv zapochyboval o trestu pro členky skupiny Pussy Riot. Aktivistky, které skončily ve vězení, sice považuje za „odporné osoby“, za mříže však podle něj nepatří.

Dmitrij Medvěděv poukázal, že členky punkrockové kapely Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová strávily dlouhou dobu ve vazbě, proto by byl stačil podmíněný trest, jako dostala třetí souzená členka Pussy Riot Jekatěrina Samucevičová. „Vyvolávají ve mně krajně negativní emoce – tak nepříjemné, že se mi o tom ani nechce mluvit. Ale pokud bych byl soudce, do vězení bych je neposlal,“ řekl premiér Medvěděv.

Advokát uvězněných žen Nikolaj Polozov na Medvěděvova slova rychle odpověděl. Vzkázal mu, že o jeho milosrdenství nikdo nestojí. „Měl by spíš zajistit, aby odsouzené v táborech žily v lidských podmínkách,“ řekl obhájce rozhlasové stanici Echo Moskvy. Dodal, že se nadále bude pokoušet o změnu verdiktu nad uvězněnými ženami, chce trest vězení změnit na podmínku. Další příležitost požádat o propuštění se naskytne v březnu příští roku, kdy si dívky odpykají polovinu trestu.

Dvě odsouzené aktivistky pobývají v trestaneckých koloniích v Permu a Mordovii. Soud je tam poslal kvůli happeningu, který uspořádaly v únoru v moskevské katedrále Krista Spasitele, kde tzv. punkovou modlitbou kritizovaly mimo jiné Vladimira Putina a moskevského patriarchu Kirilla.

Medvěděv o Pussy Riot (zdroj: ČT24)